fbpx
Sikkerhed i hårdt vejr i havn og for anker

Sikkerhed i hårdt vejr i havn og for anker

De fleste skader i dårligt vejr opstår på grund af kollisioner, der ofte skyldes dårlig fortøjning, eller et anker, der giver efter. Dette fører til at båden begynder at drive, og kan resultere i at den støder mod molen eller kolliderer med andre både.

Når du ligger fortøjet, og vejrmeldingerne har varslet uvejr, vil vi kraftigt anbefale at du regelmæssigt tjekker din båd. Hold øje med om dine fortøjninger er tilpasset efter vandhøjden, strømmen og vinden.

Forberedelse til hårdt vejr

Det starter med en grundig inspektion og vedligeholdelse af skrog og dæk for at identificere og reparere eventuelle skader eller svagheder.

Fortøjningerne skal være robuste og i god stand, og alle lukkemekanismer, som luger, vinduer og døre, skal kunne lukkes tæt for at forhindre vand i at trænge ind.

Det kan også være en fordel at kontakte havnefogeden for at sikre, at de orienterer de andre bådejere i havnen og beder dem kontrollere deres fortøjninger. Du kan tage initiativet ved først at tjekke fortøjningerne på bådene i nærheden af din egen.

Lægger du for anker eller sejler du, når uvejret rammer, er dit sikkerhedsudstyr ombord vigtig. Det skal være let tilgængeligt og i god stand. Dette inkluderer redningsveste, nødfløjter, vandtætte lommelygter og en veludstyret førstehjælpskasse. Det er vigtigt, at alt udstyr er kontrolleret og klar til brug før uvejret rammer.

Et uvejr kan være svært at helgardere sig imod, for det kan komme pludseligt. Heldigvis sker det ikke så ofte i danske farvande, men andre farvande kan have mere ekstremt vejrskifte end vi er vant til.

Din bådforsikring er vigtig

I forbindelse med forberedelserne til hårdt vejr, er det også essentielt at sikre at din båd er ordentligt forsikret. Tjek præcis hvad din forsikring dækker og ikke dækker i forbindelse med uvejr, så du kan tage de rette forholdsregler. Det er vigtigt at vælge en forsikring, der passer til dine specifikke behov og din bådtype. Det er her vigtigt at nævne at de fleste bådforsikringer ikke dækker skader som følge af jordskælv og andre naturforstyrrelser.

Hold vågent øje med vejret

En gennemgående forståelse af de aktuelle vejrforhold er nødvendig for at kunne navigere sikkert. Dette indebærer at holde sig opdateret med de seneste vejrudsigter og forstå, hvordan vind, bølger og strøm kan påvirke din båd. Hvis du skal ligge for anker, er valget af det rigtige anker og en tilstrækkelig stærk ankerkæde afgørende. Ankertype og længde af ankerkæden skal tilpasses efter de specifikke bundforhold og forventede vejrforhold.

De meste kendte er DMI og YR.

Hvad gør du efter uvejret?

Når uvejret har lagt sig, er det vigtigt at foretage en grundig vurdering af eventuelle skader på båden. Dette omfatter en inspektion af skrog, dæk, motor og elektronik for at identificere eventuelle skader eller vandindtrængning.

Eventuelle skader eller hændelser bør rapporteres til dit forsikringsselskab, og nødvendige reparationer bør foretages inden du stævner ud igen.

Stormflod i Danmark

Stormfloder har vist sig at være en særlig udfordring for bådejere. Den seneste stormflod i Danmark forårsagede skader for millioner af kroner, og ser man på det samlede skadeomfang, taler vi om milliarder.

Når der er varslet stormflod, opretter staten en speciel fond til at dække skader, men desværre dækker denne ikke skader på både. Derfor er det essentielt at have en god kaskoforsikring.

Mange eksperter forudser, at vi skal forvente mere ekstremt vejr og flere stormfloder i fremtiden. Hvordan dette præcist vil udfolde sig, er svært at forudsige. Men som bådejer er det muligt at forberede sig så godt som muligt for at stå stærkt, når dårligt vejr rammer.

Hvis din nuværende forsikring ikke dækker tilstrækkeligt, står vi altid klar til at tilbyde gratis rådgivning.