Tilrettelæggelse: Frank Flemming Pedersen, FFP Kommunikation.
Danske Tursejlere siger tak for lån af foto til Frank Flemming Pedersen, VisitVejle, Colourbox, Flickr
Udgivet i 2021
INDLEDNING
Hvad er det, er det, der er 22 km lang, mellem 2 og 5 km bred og omgivet af skovklædte skrænter og beliggende i natur- og kulturskønt område? Det spørgsmål har de ikke svært ved at svare på i Vejle og omegn, for de vil selvfølgelig sige: Vejle Fjord.
Den smukke fjord tager sin begyndelse ved Trelde Næs og Juelsminde i Kattegat, og på vejen ind til byen i bunden af fjorden vil sejlende gæster blive mødt af et frodigt landskab, hvor skov og hav mødes på smukkeste vis. Fjorden er på lange strækninger 10-15 m. dyb. Kun de sidste 5 km bliver den snæver og fladvandet med en uddybet sejlrende.
Umiddelbart for Vejle Lystbådehavn anløbes, passerer man under Vejlefjordbroen, der blev indviet 1980. Broen består af 14 fag på i alt 1.710 m og har en gennemsejlingshøjde på 40 meter, så det er ikke her, fritidssejlerne kommer i karambolage med brodækket.
Lystbådehavnen i Vejle hører til en af de større med plads til 650 både. Det plejer også at være garanti for megen aktivitet og kommen og gåen, og det passer også fint i dette tilfælde. Der er dog nok af plads til at finde roen, og børnene har også masser at tage sig til. Skal havnemiljøet have en pause, så ligger byen og alle dens butikker, cafeer og fristelser i gå afstand. Byen er i rivende udvikling og store byggerier skyder op ved de attraktive pladser ved vandet som i mange andre danske kystbyer. Smag og behag er virkelig i spil.
Men Vejle er også naturskøn. Med Vejle Ådal og Grejsdalen som udflugtsmål er man godt på vej til at tage en bid af dejlige Danmark. Og kommer du til højderne omkring Munkebjerg i det tidlige forår, så er du, hvor bøgen ofte springer ud først og varsler forårets komme.
Vejle er en gammel by og er da også rig på historie. Kulminationen på de historiske seværdigheder finder du lidt nordvest for Vejle i Jelling, som er på UNESCOs liste over verdensarv.
Vejlefjorden – hvor bøgen spejler sin top
Vi har været på farten et godt stykke tid, hvilket også kan aflæses af mængden af vores tilbageværende proviant. Kun et par triste beskøjter stirrer på os, når vi åbner ind til forrådskammeret. Det er på tide at gå i land, og derfor kommer åbningen i kysten mellem Trelde Næs og Juelsminde også meget belejligt. Vi ved, at der nu blot er nogle timers sejlads ind gennem Vejle Fjord til vores næste havn. Med den sidste kaffe i kruset, og solen højt på himlen, er det nu bare at sætte kursen og nyde den dejlige dag og de smukke omgivelser.
På fjordens sydside på Kasser Odde står den 21 m høje gittermast, der udgør Trelde Næs Fyr, som er placeret på et tysk kanonfundament fra 2. verdenskrig. Fyret har gennem tiderne levet et farligt liv, idet det flere gange har måttet holde flyttedag på grund af kystens erosion. Men i dag står det solidt forankret på et betonfundament.
Selve næsset er et dejligt naturområde med skov, klinter og en særdeles skøn badestrand. Området er ikke uden finurlig historie. Ifølge et sagn fra middelalderen så levede og røvede den fredløse Grev Trolle, også kaldet Næssekongen, på egnen ved Trelde Næs.
PÆN TRAFIK
Når man som os sejler midt i al herligheden, så er det absolut til at forstå, at det smukke farvand tiltrækker sig opmærksomhed fra mange friluftsnydere. Der er pæn trafik på fjorden, for ikke kun lystsejlerne finder vej til de gode steder. Også kajakfolket og windsurferne er på vandet og nyder friheden.
Fra båden kan vi se alle vandhundene – børn og voksne – der fra de fine strande benytter lejligheden til at tage sig en svalende dukkert. Og de mange sejlere, der er ankret op ved Danske Tursejleres Turbøjer tager sig også en slapper og en dukkert. Forståeligt at de gør et ophold og fanger en stille stund. Således f.eks. ved Andkær Vig, der er endnu et af de smukke steder på ruten. Blishøns og andre fugle driver rundt ved kysten og ser ud til at nyde udsigten og roen lige så meget som os andre.
HAVNE LANGS FJORDEN
Lige indenfor i fjorden ligger på nordsiden Rosenvold Havn, omgivet af skov og strand, der indbyder til en frisk travetur. Naturen her er på mange måder synonym med, hvad man oplever på sejlturen til byen i bunden af fjorden. Engarealer, den friske strand, kystskænter og så den danske skov, hvor bøgen – og andre træsorter – spejler toppen i det stille vand. På Rosenvold havnen er der en mægtig fin aftenstemning ved borde og bænke, hvor mange nyder deres aftensmad.
Tæt på havnen ligger det fine Rosenvold Gods med den imponerende renæssancehovedbygning med sine tykke røde munkestensmure, der siden 1585 har stået her i det kuperede landskab få hundrede meter fra fjorden. Godset har både været i kronens og adskillige adeliges besiddelse.
Længere inde i fjorden, på sydsiden, ligger lige så naturskønt Brejning Lystbådehavn. Også her er området præget af grønne områder, lys og luft. Ved de nærliggende slotparks-lignende arealer ligger en 18-hullers Pay & Play golfbane, hvis sejlerlivet skal have lidt variation.
Højt beliggende, placeret på et stort græsareal, finder vi Brejning kirke, der blev indviet i 1967. Men allerede i 1941 havde arkitekt Mogens Koch tegningerne klar. Kirkens moderne form leder tanken hen på en bispehue, hvilket chokerede nogle i kirkekomiteen, så de valgte at træde ud. I dag vil de fleste nok mene, at den er unik og passer så flot ind i omgivelserne.
En rask gåtur fra havnen bringer os til Sansestien. Den er 2,8 kilometer lang, og undervejs på strækningen bliver kroppens sanser udfordret med opgaver, hvor man kan prøve forskellige sanselege med syns-, føle-, høre-, smags-, balance-, lugte- og bevægelsessansen. Stien går gennem skov, hen over enge og marker og ned langs stranden.
Og når du alligevel har traveskoene på så slå et smut forbi et minde fra vikingetiden. Det gamle voldsted, kaldet Trindhøj eller Trindvold, er resterne af et gammelt befæstningsanlæg, der i forbindelse med andre borge fra vikingetiden, kunne beskytte mod fjendtlige angreb fra søsiden.
I HAVN
Snart krydses vi af kørende trafik, hvilket også varsler ankomsten til Vejle Lystbådehavn. Vejle Fjordbroen er som en summende bi af biler i myldretiden. Mere end 50.000 biler passerer broen i døgnet. Det er en langbenet bro, der her forbinder nord- og sydsiden af fjorden. Med en gennemsejlingshøjde på 40 meter, kan vi sagtens side oprejst i båden, da vi glider mellem de slanke bropiller.
Ret forude ser vi to markante bygningsværker, som er med til at definere det moderne Vejle: Bølgen, et lejlighedskompleks bestående af fem hvide bygninger formet netop som en bølge. Og det unikke og meget imponerende hovedsæde for Kirk Kapital, Fjordenhus. Det 6 etager høje byggeri er placeret i havnebassinet, og rummer også Restaurant Lyst samt en offentlig tilgængelig stueetage. Byggeriet er opført med buer og rustikke overflader, hvor murstenene er lagt skævt for hinanden og kombineret med specialfremstillede runde, kvadratiske og rektangulære sten. En fantastisk bygning, der rejser sig hele 28 meter over vandoverfladen, er et smukt eksempel på, at nybyggeri på de attraktive havnearealer også kan have kvalitet og visioner.
BYLIVET
Vejle Lystbådehavn har plads til ca. 650 både, og der er såmænd pænt fyldt op, da vi ankommer ud på eftermiddagen. Der hersker en stille ro, selv om der er mange på havnen. Der slentres, promeneres og spises is. Men vi ved af erfaring, at snart vil der dukke glade og humørfyldte folk op på restauranterne, ved grillpladserne og i lystbådene, og så tager aftenstemningen over. Der er ikke noget at sige til, at netop denne lystbådehavn er meget eftertragtet, for vejen hertil er smuk, og tæt på havnen er der let adgang til nogle af Danmarks mest besøgte attraktioner som Legoland, Lalandia, Givskud Zoo, Egtvedpigen og Jellingmonumenterne. Og det vil vi da også benytte os af. Men først skal der provianteres, hvilket ikke er noget problem, da dagligvareforretningerne ligger tæt ved havnen.
Tidligt oppe og i gang. I de rolige morgentimer sidder vi med kaffen og tænker tilbage på den fine dag, vi havde i går. Og den flotte finale som aftenturen til Skyttehushaven på den nordlige side af fjorden bød på. Her nød vi et par klemmer, mens vi slugte den betagende udsigt over fjorden, broen og havnen med sine markante bygninger.
Dagen i dag skal bruges til sightseeing i byen. Vi starter i den lette ende på byens 900 meter lange gågade, der strækker sig over Søndergade, Torvegade, Nørregade og Vestergade. I dette shoppingmekka er der masser af butikker og cafeer. Hvor Torvegade går over i Søndergade ligger Rådhustorvet og Vejle rådhus’ smukke gamle bygning. Rådhuset er opført i 1878-79. Den nuværende bygning er Vejles fjerde rådhus og er beliggende på den grund, hvor et gammelt middelalderkloster oprindeligt lå.
Kun et par minutters gang herfra finder vi Vejles ældste kirke. På Sct. Nicolai Kirke nordre korsarm ser man 23 underlige huller i murværket. Det er hovedskaller, der er muret ind omkring 1630. Sagnet fortæller, at det er røvere, der plyndrede fredelige handelsrejsende, der kom til Vejle med varer. Hjerneskallerne kan også stamme fra et benhus, der kunne tænkes at have stået på kirkegården, op ad muren.
KUNSTEN KAN I VEJLE
Kunsten har også fine kår i Vejle. Vejle Kunstmuseum er førende på grafik og værker på papir og rummer den næststørste samling af grafiske værker i Danmark. Blandt andet 51 raderinger af Rembrandt og andre markante værker indgår i samlingen. Malerisamlingen består primært at billeder fra 1800-talet til i dag. I udstillingerne stifter man bekendtskab med både guldalder og ekspressionisme.
På Kulturmuseet i Spindehallerne har du mulighed for at gå på opdagelse i Vejles historie. Gennem flere udstillinger beskrives forskellige temaer i byens mangeårige historie fra jernalderen til nutiden. Blandt museets udstillede genstande er Dronning Gunhild, moseliget fra Haraldskær Mose. Liget er dateret til omkring 490 f.Kr., og stammer således fra jernalderen. Der er også udstillinger om renæssancen og om bomuldsspinderiet i byen. En stor del af museet er bygget op med lyd og billeder, samt touchskærme med digitalt indhold og er meget spændende og lærerigt.
UD AF BYEN
Bynavnet Vejle betyder vadested, og byvåbnet er en bro, som man mener i 1100-tallet førte over åen. Handel har været udbredt, men den sejlende handel var der ikke meget af, for skibe måtte ankre et stykke ude, og varer blev fragtet med pramme mellem skib og land. At Vejleområdet således har tråde tilbage til vikingetiden, kan man selv tage i øjesyn, hvis man tager toget til Jelling. På under 15 minutter lander man der, hvor vikingekongerne Gorm og Harald, deres runesten, den store skibssætning og den gigantiske palisade, blev rejst for mere end 1000 år siden.
Museet – Kongernes Jelling – har en unik og meget spændende måde at formidle fortiden på med mange digitale sanseoplevelser. Udenfor museet ligger de kendte Jelling Høje. To store gravhøje på 70 m i diameter. Mellem højene ligger Jelling Kirke, og uden for kirken står Jellingstenene fra ca. år 935-985 med runer og indhuggede billeder, rejst af Gorm den Gamle og hans søn Harald Blåtand.
TAG BØRNENE MED
Desværre har vi ikke små gaster med på denne tur, for det havde givet os en fantastisk ”undskyldning” for at besøge de meget børnevenlige attraktioner, som Vejle og omegn kan præstere. Blot 30 minutters gang fra havnen ligger Dyrehaven, som er hjem for et halvt hundrede hjorte, dådyr og sikahjorte, som man med forsigtighed kan komme helt tæt på. Haven blev anlagt i 1948 og er på omkring 30 ha. Foruden hjortene så er der masser af bøge-, løv- og nåletræer i haven.
40 minutter med bussen så er du i dyreriget – nærmere betegnet Givskud Zoo. Et kæmpehit for store og små. Tag f.eks. rundt i safariparken hvor du kan køre rundt blandt dyrene i safaribussen. Med mere end 70 forskellige dyrearter, så er der masser at se på og snakke om.
Og efter en tur med offentlig transport på 50 minutter er du sikker på at de små poder vil juble, når de ankommer til Legoland. Verdensattraktionen behøver vist ikke nærmere præsentation. Her er et vidunderligt mix af forlystelser, og hvad enten man ønsker at lege wild-west polarekspedition eller pirat, så er der frit slag. Fornøjeligt er også miniland, hvor alverdens markante bygninger og attraktioner er bygget op i de små klodser. I Legoland kan børnene køre deres forældre og bedsteforældre trætte, så der er ro om aftenen.
Desværre fik vi ikke set det hele denne gang. Ej heller det meste. Måske ikke engang det væsentligste. Men så må vi jo vende tilbage.