KENDER DU REGLERNE FOR REDNINGSVESTE?
Søfartsstyrelsens tekniske forskrift om fritidsfartøjers bygning og udstyr m.v. siger:
- Denne regel omfatter alle fritidsfartøjer bortset fra badeudstyr, der udelukkende anvendes i strandkanten.
- Alle fritidsfartøjer, der ikke er fortøjet i havn skal medføre redningsveste eller svømmeveste til alle personer om bord. Kapronings- og motionsroningsfartøjer kan i stedet for følge Dansk forening for Rosports eller Dansk Kano og Kajak forbunds sikkerhedsbestemmelser. Dykkere, som transporteres i fartøjer omfattet af denne regel, kan anvende opstigningsveste i stedet for redningsveste. Fartøjer, der under opsyn anvendes i lavvandede områder i forlystelsesparker og lignende, kan af Søfartsstyrelsen fritages for at opfylde disse regler.
- Rednings- og svømmeveste skal være typegodkendt efter anerkendte normer og overensstemmelsesmærkede med enten ratmærke eller CE-mærke. Redningsveste, der er varefakta-mærkede efter den tidligere gældende ordning kan anvendes indtil de udskiftes på grund af slid og ælde.
- Anvisninger for brugen og vægtgrænser m.v. af den enkelte rednings- eller svømmevest skal følges.
Det kan hurtigt blive dyrt, hvis ikke du har styr på reglerne for redningsveste. Bøden er nemlig på 500 kr. pr. manglende vest, hvis du bliver stoppet af politiet.
Læs også vores artikel hvornår du skal have et speedbådskørekort
HVORFOR ER VESTEN SÅ VIGTIG?
En korrekt båret redningsvest kan redde liv, men mange ignorerer denne enkle sikkerhedsforanstaltning. Uden en redningsvest udsætter man sig for stor risiko, hvis en ulykke skulle opstå.
På trods af det omfattende fokus på sikkerheden til søs, er det tydeligt, at mange stadig ikke bruger redningsvesten. Det er derfor vigtigt at fortsætte med at informere om vigtigheden af at bære redningsvest og arbejde for et holdningsskifte blandt sejlere og fritidsfiskere for at reducere antallet af drukneulykker. Derfor har vi samlet de vigtigste informationer du skal vide om din redningsvest.
KRAV TIL VESTEN
- Den skal passe i størrelsen til hver enkelt om bord
- Den skal være lukket og skridtgjorden sat fast
- Den skal passe til dit brystmål, derfor skal du indstille den, så du lige akkurat kan få plads til en hånd mellem kroppen og vesten
- In vest skal være CE-mærket eller ISO-godkendt
HVILKEN VEST HVORNÅR
Du kan vælge mellem tre forskellige slags veste. Det er vigtigt, at du vælger den vest, som passer bedst til dit formål.
SVØMMEVEST
Først er det vigtigt at notere at en svømmevest ikke er en redningsvest. Svømmevesten vender ikke personen om på ryggen ved eventuel bevidstløshed og har kun en opdrift på 50 Newton. Derfor er den kun egnet til personer, der kan svømme i forbindelse med jollesejlads eller kapsejlads tæt på land og med hjælp i nærheden, fra eksempelvis hjælpebåde eller træner- og følgebåde.
Svømmevesten er ideel til sport og leg på lavt, ufarligt vand. Da redningsveste kan være klodsede og mindre velegnede til sport, så en svømmevest er et godt valg, hvis du kun skal bruge den under sikre forhold med hjælp i nærheden. Sørg dog stadig altid for at vælge en CE-godkendt svømmevest, så du er sikker på at den opfylder alle krav og standarder.
TRADITIONEL REDNINGSVEST
En traditionel redningsvest har indbygget opdrifts materiale i skum. Den er lavet, så personen vendes om på ryggen, selvom personen er bevidstløs. Dermed holdes luftvejene fri. Fordelen ved en traditionel redningsvest er, at den kræver mindre vedligeholdelse, hvilket også er det der gør den til den mest populære.
Når den ikke er i brug, skal den opbevares tørt. Efter den har været brugt i saltvand, skal dan skylles i ferskvand og herefter lægges til tørre. Skummet i vesten mister med tiden opdrift, især hvis du sidder eller står på den. Test derfor jævnligt vestens opdrift ved at hoppe i vandet med den og dit udstyr på. Er vesten ældre end 10 år bør den sandsynligvis udskiftes.
OPPUSTELIG REDNINGSVEST
En selvoppustelig redningsvest fylder meget lidt og giver mere bevægelsesfrihed i sammenligning med en traditionel redningsvest. Den oppustelige redningsvest aktiveres, når personen falder i vandet eller trækker i den manuelle udløser. Samtidig vender den personen om på ryggen ligesom den traditionelle redningsvest.
En oppustelig redningsvest kræver mere vedligeholdelse og et årlig service med det tilhørende servicesæt der inkludere en CO2-patron og en salt tablet. Dog ligesom de to første bør den opbevares tørt og den skal skylles i ferskvand efter brug i saltvand.
Er du i tvivl om hvilken CO2-patron der passer til din redningsvest, så kan du kigge på din redningsvest under lynlåsen eller velcrolukningen samt på den patron der allerede sidder på vesten.
Det årlige tjek af redningsvesten
Først: Tjek altid vejledningen der følger med din redningsvest, da fabrikanten kan have andre anbefalinger eller retningslinjer. Derudover er det vigtigt at du husker hvordan vesten pakkes korrekt sammen igen, derfor kan det være en god ide at tage billeder undervejs i din inspektion.
Det er vigtigt at give din oppustelige redningsvest et årligt serviceeftersyn, helst inden sejlsæsonen starter. Dette kan gøres hos en professionel eller ved at følge denne guide:
- Begynd med at placere din oppustelige redningsvest på et bord. Åbn siden af redningsvesten ved hjælp af enten lynlåsen eller velcrolukningen. Fjern CO2-patronen og inspicér den for at se, om der er et hul. Hvis der er et hul, er CO2-patronen tom og skal udskiftes. Patronens vægt er indgraveret på selve patronen, så hvis gaspatronen er intakt, skal den vejes på køkkenvægten. Vægten må ikke afvige med mere end 2 gram – hvis den gør, skal patronen udskiftes.
- Når CO2-patronen er kontrolleret, skal du undersøge den automatiske udløsermekanisme. Der findes forskellige typer udløsermekanismer, som derfor kræver forskellige kontrolmetoder. Nogle redningsveste har en indikator, der viser enten grøn eller rød. En rød indikator betyder, at enheden skal udskiftes, mens en grøn indikator viser, at udløserenheden er i orden og kan fortsætte med at blive brugt. Andre udløsere har en synlig salttablet, som du kan kontrollere med din negl; hvis den er blød, skal den udskiftes. På visse redningsveste findes en udløsermekanisme med en dato, og hvis denne dato er overskredet, skal enheden udskiftes.
- Når den automatiske udløsermekanisme er kontrolleret, skal du også inspicere den manuelle udløsermekanisme. Den skal være trukket tilbage, og du skal sikre, at den lille grønne sikkerhedsclips er intakt.
- Herefter skal du kontrollere luftblæren i redningsvesten. Pust vesten op gennem mundstykket, eller brug en luftpumpe for at undgå fugt i luftblæren. Når vesten er oppustet, lad den ligge i 24 timer. Hvis vesten mister luft, er den defekt, og du bør anskaffe en ny redningsvest. Hvis den derimod holder trykket og beholder luften, kan du lukke luften ud gennem mundstykket igen.
- Når du har testet luftblæren, skal du udskifte CO2-patronen og eventuelt udløseren, kan du pakke redningsvesten sammen igen. Det er vigtigt at følge brugsanvisningen eller eventuelle billeder, du tog inden inspektionen, for at undgå at beskadige vesten.
Kilde: Søsportens Sikkerhedsråd
Kilde: Søsportens Sikkerhedsråd