fbpx

Søsportens Sikkerhedsråd sætter fokus på børn og unges sikkerhed til søs under Maritime Dage

Ved Maritime Dage har Søsportens Sikkerhedsråd i et tværfagligt samarbejde fokus på de unge og tjek af redningsvest. Igennem et Søstjerneløb får børn og unge kendskab til De 5 Sejlråd.

Børn og unge skal være klædt ordentligt på, når de skal færdes på havet.

Derfor har Søsportens Sikkerhedsråd i samarbejde med Dansk Søredningsselskab, Danske Tursejlere, Kystredningstjenesten og Skolerne i Oure udviklet et Søstjerneløb til Maritime Dage i Fredericia.

Vi har udviklet Søstjerneløbet, for at give børn og unge et grundlæggende kendskab til De 5 sejlråd og helt grundlæggende sikkerhed til søs, siger Martin Wagner, som er projektleder i Søsportens Sikkerhedsråd.

De 5 sejlråd lyder: Lær at sejle, hold dit grej i orden, planlæg din tur, hav en livline til land og tjek redningsvesten.

Vi ved fra vores adfærdsundersøgelse i 2024, at det primært er nær familie, som får folk til at bruge redningsvesten. Vi ved også, at det er mænd over 60 år, som oftest ikke bruger redningsvest, siger Martin Wagner.

Vi vil gerne lære de unge mennesker om sikkerhed til søs og håber, at det skaber bedre sikkerhedsvaner for både børnene selv, deres forældre og bedsteforældre.

Ved forskellige poster kan børn og unge under Maritime Dage svare på forskellige spørgsmål om sikkerhed til søs, som relaterer sig til sejlrådene. Posterne er fordelt rundt hos de fem aktører.

Danmark har mere kystlinje end blandt andet Sverige og Spanien. En rapport lavet af Idrættens Analyseinstitut i 2022 anslår, at over 1.000.000 borgere i landet bruger vandet omkring os til søsport. På Dansk Idrætsforbunds hjemmeside fremgår det, at næsten 120.000 i 2023 dyrkede organiseret vandsport i en forening. Dermed er langt størstedelen af vandsportsudøverne selvorganiserede.

Samarbejdet er indgået, fordi det er en fælles opgave at klæde de unge mennesker godt på til en fremtid på havet. De børn og unge, som er en del af de organiserede vandsportsmiljøer, lærer om sikkerheden gennem klubben og foreningen, siger Martin Wagner.

De selvorganiserede vokser ikke op med den samme sikkerhedskultur. Derfor er det vigtigt for os at give de børn og unge en hjælpende hånd, så de er bevidste og vidende om det væsentligste aspekt ved søsport – sikkerheden, når de færdes på vandet.

Citater fra samarbejdspartnere på Søstjerneløbet:

Det er en væsentlig ting at sørge for sikkerhed og viden om at færdes på og ved vandet, når det gælder børn og unge mennesker. Sørg altid for, at små og større børn har redningsvest på, når de er ved eller på vandet. Selvom de færdes et sted, hvor de kan bunde, kan der komme uforudsete ting som hestehuller eller fordybninger mellem revlerne, som kan tage børn med ud, hvor det går galt, hvis de ikke har en redningsvest på. Pas derfor godt på jeres børn og unge mennesker, når I er på og ved vandet, siger Jørgen Rosenfeldt, som er næstformand i Dansk Søredningsselskab.

Når børn og unge færdes på eller ved vandet, så har de redningsvest på. Det er en del af Oure Sejlakademis DNA. Det handler om sikkerhed og få den gode sikkerhedskultur ind fra starten, siger Jesper Henriksen, som er sejladsleder på Skolerne i Oure.

Børn og unge har ikke samme erfaring og vurderingsevne som voksne, og de kan derfor overse farer i vandet, som strøm- og vindforhold. Det skaber sikkerhed og tryghed for børnene, de unge og deres pårørende, at de ved, hvad de skal undgå, hvad de skal være opmærksomme på, og hvad de skal gøre, hvis der opstår problemer. Derfor er vi glade for at være med i samarbejdet om Søstjerneløbet til Maritime Dage, siger Kystredningstjenesten.