fbpx

Smag på Limfjorden

EN SEJLERFERIE I LIMFJORDEN ER IKKE KUN EN NATUROPLEVELSE AF DE FINE. DEN GIVER DIG OGSÅ MULIGHED FOR AT GÅ OMBORD I DE LÆKRESTE RÅVARER OG KULINARISKE EVENTYR I SÆRKLASSE.

Tekst: Destination Limfjorden
Foto: Destination Limfjorden/Colin Seymour

Mange sejlere tager turen til Limfjorden for at komme ned i gear, mærke roen og give sig god tid til at nyde det uforstyrrede fjordlandskab. Og de bliver ikke skuffet. Limfjordslandet er det perfekte sted for livsnyder og naturelsker. Her er højt til himlen på alle tænkelige måder. Stilheden, roen, vidderne og solnedgangene har fascineret de fleste, der sejler i dette skønne område af Danmark.

Men der er ikke altid stille i Limfjorden. Af og til brydes stilheden af en af de mange skaldyrsoplevelser med tusindvis af deltagere. Det er oplevelser, der alle trækker tråde til egnens DNA med skaldyr i verdensklasse, en stærk kulturhistorie og et aktivt kultur- og fritidsliv. Hvert år omdannes flere af Limfjordens havne til festpladser, hvor der afholdes både større og mindre events.

OPLEVELSER DER HYLDER LIMFJORDENS SKALDYR

I Limfjorden finder du nogle af de lækreste råvarer, man kan få – nemlig østers og skaldyr. Du skal kun få meter ud i f jorden for at finde de første lækre østers, som er kendt for at være blandt verdens bedste. Skaldyr har altid været en stor del af lokalbefolkningens hverdag, og tidligere har skaldyrene givet beskæftigelse og været økonomisk fundament for mange på egnen. Derfor er skaldyr også noget, Limfjorden er meget stolt af, og derfor noget der fejres flere gange i løbet af året.

Hele skaldyrsfejringen starter den 1. april i Muslingernes by, Løgstør. Her afholdes Muslingehøstfest, hvor årets første muslinger høstes og bliver bragt i land og godkendt af oldermændene, inden de bliver kørt videre med hestevogn til byens lokale kokke.

Ligger du først til kaj i Limfjorden senere i april, så besøg Nykøbing Mors, Danmarks Skaldyrshovedstad, hvor Østersfinalen fejres den 22. april. Østersfinalen er et stort festligt punktum for årets østerssæson, inden Limfjorden bliver for varm til, at den delikate spise kan høstes. Det fejres med en brag af en fest med markedsdag, Limfjordsøsters-dysten og masser af andre maritime aktiviteter.

DET STORE SKALDYRSBORD

Nykøbing Mors er et mekka, når det kommer til skaldyrsfester. For den første weekend i juni kommer Skaldyrsfestivalen, som er et mærketegn for Mors, som tiltrækker både lokale og turister. Her finder du en masse forskellige boder med skaldyr, drikkevarer og livemusik på havnen hele dagen. Om aftenen fortsætter festen i et kæmpe telt på havnen, hvor der serveres et legendariske skaldyrsbord.

Den 7.-9. juli forvandles Løgstør endnu engang til et maritimt inferno, når der traditionen tro er Muslingefestival. Der vil være fest, musik, kunst, stemning og ikke mindst muslinger. Fredag aften serverer Kogelauget 1 ton muslinger til besøgende, mens der resten af weekenden også er rig mulighed for at smage på Limfjordens muslinger og mærke den maritime stemning.

Foto: Destination Limfjorden/Colin Seymour

ET OVERFLØDIGHEDSHORN AF SMAG

Der findes mange andre skaldyr i Limfjorden end østers og muslinger. Der lever nemlig også nogle lækre sorte hummere og krabber. Krabberne har også deres egen festival i september, hvor hele Lemvig havn forvandles til en festplads med skaldyrsaktiviteter og udsøgt mad til Krabbefestivalen.

Sidst men ikke mindst kommer Østers- og Muslingepremieren den 13.-15. oktober, hvor østerssæsonen igen for alvor starter. Her kommer kutteren ind med østershøsten. Borgmesteren fra Mors hjælper de lokale fiskere med at løfte østersene op til festteltet. Hele weekenden vil der være flere konkurrencer med alt fra DM i østersåbning til Champagnesabling og østersgastronomi.

MEGET MERE END SKALDYR

Limfjordensområdet kan meget mere end skaldyr. Med hundredvis af kilometer kystlinjer, findes der mange skønne havnebyer. Muslingernes by, Løgstør, emmer af maritim stemning – ikke mindst ved Limfjordsmuseet. Hele sommeren kan du være med i deres mange aktiviteter. Du kan være fisker for en dag, tage med på snorkelsafari, ro en tur i bådene på Frederik VIIs Kanal og være med til krabbefiskeri, fiskedissektion og meget mere. Her vil der også være liv og glade dage krydret med Kanal Jazz i uge 30.

De maritime festligheder forsætter ind i september, hvor der afholdes Maritime Festival i Løgstør den 11. september, som er startskuddet på Limfjorden Rundt. Limfjorden Rundt er en af Nordens største træskibssejladser, hvor der samles op mod 65 erhvervsfartøjer, som kæmper om at komme først til målet. Her ligger træskibene til kaj i havnene i Løgstør, Thisted, Nykøbing Mors, Fur, Skive og Struer. Hver havneby har forberedt specielle arrangementer og masser af maritim stemning for både almindelige landkrabber og matroser.

Denne artikel er fra Tursejleren 2023 – 1. udgave.