fbpx

SKRU OG BOR

Bådens skrueopgaver kan være mange – sørg for et dækkende sortiment af skruer, bolte, skiver og møtrikker.

FOTO: Småbådsnyt

De fleste bådejere står på et tidspunkt og skal bore eller skrue i deres båd – enten fordi der skal monteres udstyr eller ved reparationer. Vi bringer her en generel guide til hvordan du håndterer de mest almindelige skrueopgaver.

HVILKET MATERIALE ER SKRUEN LAVET AF ?

A2 eller A4 er en betegnelse for hvilken kvalitet stålskruen er lavet af. A4 skruer har et højere indhold af molybdæn end A2 og er derfor mere modstandsdygtige overfor syreangreb eller angreb fra saltvand. A4 betegnes også i daglig tale som syrefast rustfrit stål, og det er det, der anbefales til brug på både i saltvand.

BORTYPER

Glasfiber er et hårdt materiale, og det slider på borene. Man kan anvende almindelige HSS metalbor, men sørg for løbende at slibe boret, så det er helt skarpt. Skal du bore større huller, er det en god ide at anvende et ”trapbor” eller deciderede hulbor. Skal du bore i rustfrit stå og bore mange huller, findes der specielle bor til dette. Du kan også anvende HSS metalbor, men du skal forvente, at boret slides væsentlig hurtigere, når det skal bearbejde det rustfri stål. Det er en god ide, hvis du skal bore større huller at bore for med et mindre bor.

BORE I GLASFIBER TIL SELVSKÆRENDE SKRUE

Når man skal bore hul til en selvskærende skrue, så start med et mindre bor og sæt gerne et stykke malertape på, hvor du skal bore, det forhindrer boret i at skride. Det sidste bor, du anvender, skal være lidt større end kernediameteren på skruen, du skal bruge. Kernediameteren måles med et skydelære og alt afhængig af tykkelsen på glasfiberen, vælger du et bor, der er lidt større end den. Hvis du mærker, at skruen er meget svær at skrue i, har du valgt et for lille bor, og der er risiko for at skruen knækker, eller at du maser så meget med det, at du ødelægger kærven.

Glasfiber har en tendens til at krakelere i gelcoaten (det yderste hvide lag), når der bores eller skrues i det. Det er derfor en god ide, at man tager en skarp undersænker og reifer hullet, før man skruer skruen i, da det vil nedbringe risikoen for revnedannelser.

GENNEMGÅENDE SKRUER – JA TAK

Hvis du på nogen måde har mulighed for at komme til på bagsiden af glasfiberen, er det altid en god ide at anvende en gennemgående skrue med møtrik og meget gerne med en kraftig skærmskive på bagsiden til at støtte. Denne løsning er altid bedre end selvskærende skruer og bør altid anvendes til f.eks. søgelænder, beslag, hængsler og andet, der optager stor belastning. Skærmskiven er en større og ofte kraftigere skive, der flytter belastningen ud til siderne og sikrer at glasfiberen ikke revner. For at sikre at konstruktionen ikke ryster løs, er det også en god ide at anvende en låsemøtrik, møtrikssikring eller evt. en almindelig møtrik med fjederskive.

FLOT FINISH ER OGSÅ GOD SIKKERHED

Uanset om du har en blankpoleret lystbåd, en jolle eller en jernkutter, er det ikke alene pænere, men også ret praktisk at skruelængder passer til det emne, der fastgøres. Intet er mere irriterende end at tovværk, fiskeliner eller bukseben hænger fast, for slet ikke at tale om risikoen for, at rive fingrene på gevindresterne af en skrue. Arbejder du med synlige møtrikker, kan man anvende en pyntemøtrik, der har en pæn afrundet form.

SPECIELT FOR SØGELÆNDER

Mange kan nikke genkendende til at skruerne til søgelænderet løsner sig, og har man en ældre båd, er det måske blevet forsøgt flere gange at gå op i skruestørrelse for at sikre, at det kan skrues fast. Den bedste løsning er uden tvivl at forsøge at få en gennemgående maskinskrue sat i, men ofte er det umuligt at få en møtrik op under rælingen. Man kan i stedet for lave nogle små inspektionshuller i siden af rælingen, og det er set før, at man derefter kan montere nogle passende LED-lamper i hullerne, når gelænderet er sat fast.

HVIS NOGET SKAL LØSNES IGEN

Arbejder du med montage af udstyr, reparation af påhængsmotor eller tilsvarende, hvor det skal være muligt at adskille emnerne igen, er det en fantastisk ide at påføre gevindet møtrikssikring eller saltvandsbestandigt fedt, da det holder saltet ude af konstruktionen og gør, at det kan løsnes igen.

Skruetyper fra venstre: selvskærende undersænket, teaskrue og med panhoved. Gevindskruer linsehoved, cylinderhoved unbrako, undersænket, panhoved, sekskant og bræddebolt. Skærmskive, spændeskive, fjederskive, møtrik almindelig og selvlåsende.

Denne artikel er fra Tursejleren 2023 – 2. udgave