fbpx

Rundt om Årets Havn 2022

DE MANGE MULIGHEDER OG AKTIVITETER FOR ALLE ALDRE ER NOGET, DER TRÆKKER RIGTIG MANGE SEJLERE TIL JUELSMINDE.

Der er ikke noget at sige til, at godt 10.000 gæstesejlere fra ind- og udland lægger vejen inden om Juelsminde Marina. Dels er beliggenheden ideel, når man stryger af sted langs den østjyske kyst. Dels indbyder havnen og omgivelserne ved Juelsminde til et ophold, der er i høj kurs hos de fleste. For mulighederne for adspredelse og oplevelser står ligefrem i kø her ved Årets Havn 2022.

Alene størrelsen på havneanlæggene her ved Sandbjerg Vig antyder, at her er livligt. Juelsminde Havn & Marina er delt op i fire havneafsnit bestående af Østhavnen, den livlige Gammel Havn, den hyggelige Juelsminde Marina, samt den mere stilfærdige Sandbjerg Marina. Der er mange bådpladser – også til gæstesejlerne, som strømmer til i sæsonen. Men ikke kun sejlerne tiltrækkes af havnemiljøet. I det fine sommervejr befolkes campingpladsen, motorcyklisterne gør et stop sammen med motionscyklisterne og de mange turister, der alle skal have en is, en forfriskning eller en bid brød på en af de mange restauranter.

LIV I HAVNEN

Juelsminde Havn er en livlig familiehavn, hvor der er gjort meget ud af at hele familien kan muntre sig med aktiviteter. Sandstranden trækker selvfølgelig i børnene og andre vandhunde. Grillpladser og en rygeovn står til rådighed, og man kan forsyne sig så rigeligt i de dejlige specialbutikker på havnen. Vil man have mere by- og handelsliv, så ligger Juelsminde by blot få hundrede meter fra havnen.

AKTIVITETER FOR HELE FAMILIEN

Et par dage – eller mere – går hurtigt, for området er som skabt til de aktive. Talrige cykel- og vandreruter udspringer fra den østjyske by. Spænd f.eks. vandrestøvlerne på og tag kystruten til Snaptun. Samtlige 22 km. er fulde af unikke naturoplevelser. Tag bussen tilbage, når fødderne er trætte. Eller lej en havkajak og se det hele fra søsiden.

Tæt på havnen ligger Juelsminde Naturlegepark. Et eldorado for alle, der elsker at røre sig. Der er gratis adgang til parken, hvor leg, underholdning, spil og afslapning – for aktive børn og barnlige sjæle i alle aldre er i fokus. Her er klatretårne, trampoliner og svævebane. Boldbaner, legeskib, Tarzanbane og meget mere. Her går tiden hurtigt og fornøjeligt.

Man kan også forlænge familiehyggen med den gratis ’Skattejagten Juelsminde Rundt’, der starter fra lystbådehavnen, går op gennem byen og forbi naturlegeparken. Skattejagten er 4 km og er egnet for alle. Til slut fås en medalje. Man henter et skattekort hos Buchs Boghandel, og her får man også sin medalje.

JAVEL HR. KAPTAJN

For nogle år siden indviede Juelsminde Havnemuseum en skibssimulator, som ganske livagtigt tager besøgene ud på ”de syv verdenshave”. Her kan man fra styrehuset prøve sine evner som kaptajn under forskellige forhold. Fra sejlads i storm og blæst til havnemanøvre med lodsbåd. Alt sammen udført med næsten skræmmende livagtighed, der godt kan udfordre selv den søstærke, når kuling raser fra sydvest. Museet er et besøg værd. Også selv om man springer simulatoren over. For her får man hele historien om udviklingen af den maritime havneby Juelsminde fra et lille fiskerleje til færgeby til i dag at have en af Danmarks mest populære og stemningsfulde lystbådehavne.

FREGATTEN JYLLANDS ANKER

Man kan næsten ikke undgå at møde Juelsmindes vartegn: Fregatten Jyllands store anker. Efter at have ligget ved indkørslen til Juelsminde blev det i 2011 flyttet til Stormolen på Juelsminde Havn. Og her ligger det perfekt, for herfra kan man se det sted i Sandbjerg Vig, hvor Fregatten Jylland var opankret fra 1912 til 1925. Under sit ophold i Juelsminde fungerede Fregatten Jylland som radiotelegrafistation for telegrafistskolen i Svendborg. Man stod i daglig kontakt med senderen i Eiffeltårnet i Paris og når meldingen kom, om at klokken var 12, lod kaptajn Christensen en salutkanon affyre. Så kunne hele Bjerre Herred stille urene derefter.

TAG EN VANDRETUR

Kombinationen af kyst, skov og by gør Juelsminde til et rigtig godt sted at få luftet traveskoene. Der findes flere vandreruter, som er absolut anbefalelsesværdige. Tag f.eks. den 5,5 km korte, historiske vandrerute, der starter ved Fregatten Jyllands anker på havnen i Juelsminde og følger kysten omkring Bjørnsknude.

Bjørnsknude Rev strækker sig 2½ kilometer ud i havet mod sydøst. Engang har der ligget en ø eller halvø med skov og høje skrænter – endda måske med bjørne – men havet sled skrænterne væk, og noget af sandet og leret derfra endte op i bugten mod nord som en del af de lave strandenge, Juelsminde er bygget på. Denne rute går forbi digerne, sommerhusene, Bjørnsknude og det forhenværende fiskerleje Strandhuse. Desuden passeres stederne, hvor blandt andet Kysthospitalet, Juelsminde Teglværk og Jens Missers hus lå.

En rask travetur med vind i håret og historisk vingesus!

TID TIL EN DUKKERT

Man må ikke glemme afslapningen i Juelsminde, selv om de mange tilbud og muligheder for aktiviteter står i kø. Juelsminde er – selvfølgelig, kan man fristes til at sige – også et mekka for vandhunde. Storstranden er her det sker. Den dejlige, brede sandstrand strækker sig fra havnen og ca. en kilometer mod syd, og de mange stendiger giver en fin beskyttelse mod bølgerne, hvilket gør den særdeles børnevenlig. Storstranden er Blå Flag-strand, og det er garanti for god badevandskvalitet, gode faciliteter og høj sikkerhed. Her benytter rigtig mange badegæster muligheden for at hoppe i bølgerne fra den 62 meter lange badebro “Storstrandsbroen”. Børnene fisker efter krabber fra stendigerne eller spiller bold på græsarealerne. Derudover er Vinterbadernes Bro ved den nordligste marina også åben for havnens gæster.

OG EN SLAPPERT

Og så er det tid til at sidde stille et øjeblik. Det kan være på et af de mange spisesteder, Juelsminde havn er så rig på. Eller ved ishusene, hvor der altid er noget at kigge på. Juelsminde Havn er en livlig familiehavn. Men husk at puste ud en gang i mellem.

Hvis du vil se mere om Juelsminde havn og marina, så læs med her og på Havneguiden her.

Denne artikel er fra Tursejleren 2023 – 1. udgave.