I denne artikel kan du læse om, hvordan du trin for trin polerer din båd. Polering af din båd forlænger dens levetid og voksen lægger en beskyttende hinde ovenpå gelcoaten.
Der er ingen tvivl om, at det er lækkert med et rent og skinnende fribord. Men polering handler ikke kun om æstetik. Det spiller nemlig også en afgørende rolle i beskyttelsen af den gelcoat, der er yderste lag på dit fribord. Derfor er det en vigtig del af arbejdet med at forlænge din båds levetid. I denne artikel vil vi trin for trin gennemgå, hvordan du polerer din båd og dermed bevarer og beskytter den. Du finder i artiklen også en faktaboks med nyttig viden, når du skal polere din båd.
Polering af din båd – trin for trin
- Rengøring
I dette punkt forbereder du bådens overflade ved at fjerne alt snavs og skidt. Du skal bruge bådshampoo og en blød børste. Hvis din båd er meget beskidt, kan du med fordel lade produktet sidde lidt, før du vasker det af med rent vand. - Rubbing
Du skal vurdere, om dette punkt er nødvendigt for din båd. Hvis der er områder med ridser eller misfarvninger, som kræver lidt mere, skal du gennemføre dette punkt. Rubbing er et let slibemiddel som trænger ned og sliber ridser og misfarvninger væk. - Polering
Så skal der poleres båd. Her skal du bruge et polermiddel, som er lavet til formålet. Fordel lidt på et mindre område af fribordet og start maskinen på lav hastighed. Du kan skrue op for hastigheden efter behov, men sørg for hele tiden at prøve dig frem, så polermidlet ikke sprøjter ud over det hele, men derimod arbejder på båden. Bliv ved på et lille område ad gangen, indtil hele dit fribord er skinnende og plant. - Voks
Nu er din båd klar til at få tilført voks, som både virker vandafvisende og smudsafvisende og fungerer som en beskyttende hinde – også mod UV-stråler.
Brug en blød klud eller en svamp til at påføre voksen. Sørg for at den bliver fordelt godt over hele overfladen ved at tage et lille område ad gangen – du kan arbejde med et område på cirka 1×1 meter. Lad nu voksen sidde til den er tørret ind. Det kan du nemt se, da voksen bliver mat når den tørrer.
Når voksen er tørret ind, er det tid til at fjerne den overskydende voks. Det kan du enten gøre ved håndkraft med mikrofiberklude eller med din polermaskine. Hvis du bruger polermaskine, er det vigtigt, at du kører på lave omdrejninger, ikke presser for hårdt og at du bruger lammeskind eller lignende.
Maskin- eller håndpolering?
Om du skal bruge maskine eller håndkraft, når du skal polere dit fribord afhænger af, hvor stort et område du skal arbejde med. Der er ingen tvivl om, at det er hårdt arbejde at polere et helt fribord i hånden, og det kan være svært at give det et ensartet resultat over hele området.
Det anbefales derfor at bruge en polermaskine. De fås i både dyre og billige udgaver og hvis du kun skal bruge den 1-2 gange om året, er der ingen grund til at vælge den dyreste. Det er dog ret afgørende, at hastigheden kan justeres.
Hvis du endnu ikke har en polermaskine og kun skal polere og vokse et mindre område eller et område, der ikke er så nemt at komme til, kan det være nemmere at gøre det med håndkraft.
Afrunding
Når det kommer til vedligeholdelse af din båd, spiller polering en afgørende rolle. Med de rette produkter og grundlæggende principper kan du opnå en båd, der ikke kun ser fantastisk ud, men også er beskyttet mod elementerne. Uanset om du vælger at polere i hånden eller bruge en maskine, er det vigtigt at følge retningslinjerne om rotationshastighed og tryk. Husk altid at følge producentens vejledning for de produkter, du bruger.
Faktaboks:
- For det optimale resultat, undgå at polere din båd i direkte sollys.
- Ideelt bør du polere og voksbehandle dit fribord mindst en gang om året, men helst to gange.
- Brug en mild bådshampoo, hvis du skal rengøre dit fribord i løbet af sæsonen, for at skåne overfladen og bevare det beskyttende vokslag.
- Husk at bære beskyttelsesbriller, især når du bruger en maskine, da der er risiko for, at det sprøjter op i ansigtet.