fbpx

På togt til storbyerne Aarhus og Aalborg

Tilrettelæggelse: Frank Flemming Pedersen, FFP Kommunikation.
Danske Tursejlere siger tak for lån af foto til Visitdenmark og Frank Flemming Pedersen

Udgivet i 2016

INDLEDNING

Efter uger og måneder på havet glæder mange langturssejlere sig til at se land. Og efter timer og dage i de små hyggelige danske natur- og småbymiljøer ser nogle tursejlere frem til mødet med en storby. Så skal der svælges i kultur, i oplevelser, i fornøjelser, i forlystelser og måske lidt shopping. Her byder Aarhus og Aalborg sig til som rene slaraffenlande i alle genrer.

Aarhus er byen i Østjylland og et oplagt sejlermål. Aarhus er anlagt ved udløbet af Aarhus Å, der var en hovedfærdselsåre i vikingetiden, og der er stadig vikingespor i byen. Og stadig er Åen en pulserende åre med masser af cafeog udendørsliv.

I forrige århundrede var Aarhus en driftig industri- og havneby. Nu om dage præger handel- og servicefagene bybilledet. Endnu mere markant fremstår den store byfornyelse, som sætter tydelige aftryk i byen arkitektur. Særligt ved havnefronten skyder der moderne arkitektur op, hvor tiden vil vise, om den er lige så langtidsholdbar som andre bygningsikoner som f.eks. Aarhus Teater, Den Kommunale Badeanstalt, Aarhus Rådhus og Universitetsparken.

I Aarhus museer får man et kig ind i fremtiden. Og et strejf af fortiden, når man opsøger Den Gamle Bys nostalgi. Musikudbuddet er stort i Aarhus og seværdighederne aldeles seværdige.

Fra Smilets By til Nordens Paris. Ja, det er Aalborg, der er tale om. Associationen til Byernes By er oplagt. Med Limfjorden i rollen som Seinen og Aalborgtårnets 55 m høje jernkonstruktion som Eiffeltårnet er ligheden næsten slående. Den gamle industriby er i den grad ved at forvandle sig til en videns- og uddannelsesby, hvor rekreative områder blander sig flot med kulturinstitutioner. De gamle havneområder er under forvandling. Byen er under forvandling, og det gør den meget spændende at besøge. Gamle kvarterer får nyt liv, mens andre steder melder alt ved det gamle.

Aalborgs historie strækker sig langt tilbage, hvilket de mange historiske seværdigheder vidner om. Og den maritime tilknytning har også sat aftryk i byen, hvis navn stammer fra ordet áll, der betegner en smal strøm eller sejlrende. Meget passende.

På togt til storbyerne Aarhus og Aalborg

AARHUS

Allerede inden vi kommer til Marselisborg Lystbådehavn sidder smilet klistret til ansigtet. Vi ser lyst og optimistisk frem mod de næste par dage i Smilets By, hvor en pose blandede bolsjer af oplevelser, venter os. Vi har valgt at anduve den sydlige del af Aarhus, hvor der er gode faciliteter, smukke naturomgivelser og med let adgang til transport ind til city. Og ud af den også.

Marselisborgområdet er domineret af skov og park. Folkegaven Marselisborg Slot, som er Dronningens sommerresidens, ligger her. Det samme gør Marselisborg Mindepark, som er et yndet udflugtsmål for borgerne i byen. Parken blev indviet i 1925 som et ca. 15 ha stort areal skrånende mod Aarhusbugten og med udsigt til Skødshoved og Mols. I maj og juni blomstrer kirsebærtræerne i parkens Kirsebærlund, og gør stedet enestående.

Bussen fra lystbådehavnen er inde i centrum på et øjeblik. Vi er på jagt efter vitaminer til hjernen, og her skulle Aarhus Kunstmuseum ARoS være det rette sted at begynde. Museet er genkendeligt fra lang afstand for på toppen af bygningen lyser det store multifarvede cirkelformede kunstværk, som den dansk/ islandske kunstner Olafur Eliasson har skabt. Your rainbow panorama er en 150 meter lang og 3 meter bred vandregang eller udsigtsplatform udført i glas. En rundtur i Regnbuen, som den hedder i daglig tale, er en sanseoplevelse, der får en ekstra forstærkning af panoramavuet over Aarhus by og Aarhus bugt.

Inden døre er et ARoS billed- og oplevelseshus for børn og voksne med dansk og international kunst. På de 20.700 kvadratmeter fordelt over 10 etager præsenteres værker af blandt andre Per Kirkeby, Bill Viola, Olafur Eliasson og andre kendte og ukendte kunstnere. ARoS Junior er for videbegærlige og nysgerrige børn og unge, og her har de selv mulighed for at prøve de kreative kræfter af.

FRA NYT TIL GAMMELT

I Den Gamle By kan man på en eftermiddag komme i kontakt med både H. C. Andersens tid, Ford T-alderen og velfærdsamfunds gryende tid. Mon ikke de fleste voksne her kan opleve en bid af deres fortid. Vi havde i hvert fald en dejlig nostalgisk rejse gennem huse, forretninger, miljøer og tidsaldre. Hyppigst anvendte sætning på dagen: Nej, kan du huske….?” Den Gamle By er en utrolig oplevelse for børn og for voksne. Man behøver ikke at have været vidne til begivenhederne i Den gamle By, det er under alle omstændigheder en dejlig rejse gennem tiderne.

Aarhus er anlagt ved udløbet af Aarhus Å og også i dag er Åen en pulserende livsnerve i byen. Når vejret er til det, så er det her, meget af café – og restaurantlivet foregår. Man sidder skulder ved skulder på caféernes udendørsområder og nyder en latte, en frokost og et glas Chardonnay.

Det er også her indholdet af shoppingposerne fra Magasin, Pilgrim, Intersport kommer frem, og beundres af vennerne. Aarhus er et shoppingmekka, hvor der kan bruges timer på at gå rundt og gøre lækre fund.

Stormagasiner i Aarhus, Bruuns Galleri, Salling, Magasin, Storcenter Nord, er selvfølgelig attraktive. Men også de små sidegader byder på overraskelser af den fine slags. Prøv for eksempel en tur i Vestergade med især gallerier, genbrug, modetøj og caféer. Eller Latinerkvarteret i den gamle bydel ved Aarhus Domkirke. Og er du alligevel ved ARoS, så stik ind i Frederiksgade, som er en sidegade til strøget, og se på små butikker og gode pubs.

Vejret er pragtfuldt. Solen smiler gavmildt og får Smilets by til at stråle. Det giver inspiration til en cykeltur mod syd gennem Marselisborg Skoven til det imponerende MOMU. Moesgaard Museum er unikt på alle måder. Det er verdensberømte Henning Larsen Architects, der har tegnet museet, der blev indviet i 2014. Og så er det Kristine Jensens Tegnestue, der har stået for landskabsdesignet, hvilket er et meget vigtigt element i hele oplevelsen af MOMU. Bygningen er nemlig gravet ind i en sydvendt skråning, og dets tag er græsdækket så der er en mageløs udsigt til Moesgaard Strand og havet mod øst. Gennem dette smukke område går Oldtidsstien, hvor der er opført flere bygninger som rekonstruktioner, der viser forskellige tidsperioder fra Danmarks historie, lige fra stenalderen til den sene middelalder.

Museet byder på arkæologiske og etnografiske udstillinger, hvor vi kan komme tættere på fortidens og nutidens mennesker og miljøer. Vi oplever menneskets udvikling over flere millioner år og får et indblik i, hvordan livet levedes i stenalderen, bronzealderen, jernalderen og vikingetiden. Det er for eksempel her vi møder verdens bedst bevarede moselig, Grauballemanden.

Vores ophold i dejlige Aarhus er ved at være forbi, men den store finale venter som afslutning. Vi har besluttet os for en aften i Tivoli Friheden, som ligger ganske tæt på lystbådehavnen. Beslutningen vækker vild jubel hos de mindste gaster. Vi har købt all inclusive kort, så vi kan give den gas i forlystelserne og få vores sult og tørst stillet undervejs. Så nu er der lagt op til afprøvning af alle 40 forlystelser med rutsjebaner, radiobiler, karruseller, minigolf og motorbåde, skrækhuse og meget, meget mere.

AALBORG

Når man nærmer sig Aalborg, så ser man virkelig, hvad byen er gjort af. Store industrikomplekser med blandt andet verdensberømte Aalborg Portland ligger lige ud til Limfjorden. Kønne er de just ikke, men arbejdspladserne har dannet grundlag for meget af den kultur Aalborg har fostret. For ikke mindst byens mange arbejderklubber har været dominerende inden for f.eks. sportens verden.

HAVNEFRONTEN

Aalborg er begunstiget af ikke mindre end 5 dejlige lystbådehavne. Vi vælger Aalborg Lystbådehavn, der ligger centralt i forhold til de udflugter, vi vil gøre i centrum. Som i Aarhus vil vi have vitaminer til hjernen og maven og lidt godt i indkøbsposerne. Vi lægger ud med en rask travetur fra båden til Utzon centret. På den knap 2 km fine gåtur ad Vestre Havnepromenade kommer vi forbi Spritfabrikkerne og de gamle industrikvarterer langs havnen, som nu er omdannet til boliger og domiciler. Kondiløberne og hundelufterne nyder den fine udsigt her ved Limfjorden. Langs havnefonten er der en afslappet atmosfære, og i Jomfru Ane Parken spiller unge mennesker bold og morer sig i havnebadet. Der er nok at se på. Også den blandede arkitektur er interessant. Musikkens Hus, det gamle kulkraftværk, som nu er kulturhuset Nordkraft og Utzon Center vidner om, at man har visioner i Aalborg.

Utzon. Alene navnet vækker sanser til live og stiller forventningerne højt. Det er med en vis ærefrygt vi nærmer os Utzon Center på havnefronten. Den berømte arkitekts sidste bygning ligger her ved Limfjorden, som har givet inspiration til mange af hans værker. Utzon Center er et flot, flot værk, der er et samlingssted for arkitektur, design og kunst, udstillinger og konferencer. Og for lige at sætte trumf på den maritime tilknytning, kan man også se den smukke Spidsgatterbåd, tegnet af Jørn Utzons far, Aage Utzon, der var skibsingeniør i Aalborg og en fremragende bådkonstruktør.

KULTURHUSENE

Lidt længere mod øst ligger Musikkens Hus, som nordjyderne ubeskedent kalder Nordjydernes musikalske samlingspunkt og en arkitektonisk perle. Flot og anderledes tager det sig nu også ud. Inde i huset spilles der musik i en stor og 3 mindre koncertsale, og repertoiret spænder bredt, og favner mange stilarter. Er der ikke lige et stykke levende musik, der fænger, så kan man i stedet se og opleve, hvad der foregår bag kulissen i koncerthuset. Der tilbydes rundvisninger, som er ganske interessante.

Og nu vi er i kulturkvarteret, så tager vi en visit hos endnu en af Aalborgs mastodonter: Nordkraft. Det gamle elværk, der i dag er en energiudladning af aktivitetstilbud – noget at se på, noget at være med i. For alle. Et broget mix af viden, kultur, sport og fritids oplevelser. Her kan du gå på opdagelse i stand up og samtidskunst – brunch og bio – musik og motion – pasta og piano – fritid og fællesskab – konference, klatring, koncert, musik, journalistik, medier, dans, teater og kunst, kreativitet og business, eksperimenterende fotokunst, mageløse billeduniverser eller streetperformance, indisk eller italiensk restaurant- og caféstemning. Get the picture?

Sulten gnaver, og væskebalancen er også ved at være kritisk. Og shoppinggenet lader nu også høre fra sig. Heldigvis kan alle behov opfyldes i kvarteret ved Algade og Østergade. Her læner specialbutikker og varehuse sig op af spisesteder, så skal der oses og smovses, så er det her.

Dette dejlige kvarter har sine fristelser både over og under jorden. For lige her ligger Gråbrødrekloster Museet 3 meter under gågaden. Museet fortæller historien om kvarteret og om klosteret, der skød op i den tidlige middelalder. Her er ruiner fra franciskanerklosteret og skeletter. Men også fund fra vikingetiden og fra middelalderens Aalborg formidles via modeller og plancher.

FRISK LUFT OG FORNØJELSER

En af de store og gratis attraktioner i Aalborg er dens Street Art – på dansk ”gadekunst”. Aalborgs forvandling fra grå industriby til moderne kulturstad er nemlig meget synligt i gadebilledet. Ikke mindst de imponerende gavlmalerier – eller Street Art oplevelser – illustrerer dette. Mange gavle og mure rundt omkring i byen er blevet udsmykket med store malerier af både nationale og internationale kunstnere. Ved hjælp af app’en Street Art Hunter, kan du nemt finde vej til og læse om de mange fantastiske kunstværker.

Naturligvis har Aalborg masser af maritime attraktioner. Byen har været en både driftig og vigtig havneby, hvilket smitter af på byens turisttilbud. Vi har valgt at besøge Maritimt Oplevelsescenter, som ligger i bekvem gåafstand fra lystbådehavnen. Udenfor ligger en af topattraktionerne: ubåden Springeren, som man kan entre og få et indblik i livet ombord i ”sardindåsen”. Derudover rummer Oplevelsescentret modeller af træskibe, kanonbåde, krigsskibe fra 2. verdenskrig og meget mere. Det er også muligt at komme ombord på krigsskibet Søbjørnen. Man ser operationsrummet og får et kig ned i bådens indre og ædlere dele. I den mere fredelige afdeling kan man i museets sejlsimulator forsøge sig med at sejle et skib helskindet igennem Aalborg Havn og op gennem Limfjorden.

Vi vil ikke forlade Aalborg uden at have oplevet Jomfru Ane Gade. Den 150 meter lange, smalle gågade er Danmarks længste restaurations- og forlystelsesgade. Her er udelukkende restauranter, diskoteker og værtshuse. Og lystigt går det til. I generationer har gaden leveret spise- og drikkeoplevelser i en grad at Jomfru Ane Gade er et brand i sig selv. Er vejret til det, så er der et særligt udendørs leben mellem de lave hyggelige bindingsværkshuse. Vi går om bord i det gode liv.

Og på den måde kom vi fra Aros ved åen til áll ved den smalle strøm. To dejlige storbyer, der har så meget at byde på. Og som gæstfrit gerne viser det frem. Fik vi set det hele? Fik vi set det meste? Fik vi set det væsentligste? Hvis ikke, så må vi tilbage.