fbpx

På sommertogt i Østersøen

Tilrettelæggelse: Frank Flemming Pedersen, FFP Kommunikation.
Danske Tursejlere siger tak for lån af foto til Tourismuszentrale Rügen, Stiftung Deutsches Meeresmuseum

Udgivet i 2017

INDLEDNING

Overskriften lyder dragende og tillokkende, som den må have gjort i Valdemar Den Store og Absalons tid. Her drog stridslystne mænd over Østersøen mod Rügen i Tyskland, for at nedkæmpe de hedenske venderne, som i årevis havde chikaneret de

danske Østersøkyster med pirateri og andet unfair naboskab. Disse togter kulminerede i midten af 1100-tallet med indtagelsen af borgen ved Arkona og afbrændingen af den store træfigur af den 4-hovedet afgud Svantevit.

I middelalderen skulle Østersøen danne rammen om et af de af Europas mest magtfulde handelsselskaber, der gennem monopoler og alliancer styrede regionens økonomi. Gennem Hanseforbundet, som var en sammenslutning af overvejende tyske byer, fik Østersøen en vigtig rolle som transport- og handelsvej i Europa, som bragte stor rigdom til Hansebyerne.

En af de teknologiske årsager til købmændenes succes med handlen var udviklingen af koggen, en ny skibstype med en betydeligt større lasteevne. Og netop koggen ser man ofte afbilledet i våbenskjolde, på flag og i udsmykninger på disse egne.

I dag har området lagt krige og fortrædeligheder bag sig. Der er igen fokus på de skønne ressourcer, der er så rigelig af på disse kanter. Naturen er imponerende. Skov og strand. Kuperet terræn og lavvandede områder. Badebyer, havnebyer, handelsbyer. Historiske monumenter og hyggelige torve. Både sult og tørst kan stilles uden besvær.

Østersøkysten, som Danske Tursejleres sommertogt 2017 går til, har været centrum for interessante historiske begivenheder, der den dag i dag afspejler sig i både naturen og kulturen. Og som vi vil se mange eksempler på på vores tur. Idyllen er stor i de små maleriske havne, og livet ved havet byder på oplevelser for voksne og for børn. For fordoms rigdom, handelstalent, sømandskab, håndværk og livslyst er en stor del af dagligdagen og identiteten på disse kanter.

På sommertogt i Østersøen

Vi er blevet purret tidligt, for vi har en 10 timers sejlads foran os. Men det lader til at blive en fin tur her fra Gedser Lystbådehavn. Vejret og søen er i hvert fald med os, så vi er dejlig spændte og forventningsfulde med udsigten til de ca. 55 sømil over Østersøen til tyske Stralsund. Det er første gang, vi skal krydse farvandet til Tyskland, men vi har følgeskab af gode sejlervenner i egen båd, så vi føler os godt forberedte via opdaterede søkort, fintunede instrumenter og en del læsestof om sejladsforholdene. Vi er sikre på, at vi med fornuft og omtanke klarer turen i fin stil. Knapt har vi sluppet den danske kyst af syne før den tyske dukker op i horisonten. Der er en del trafik af lystsejlere og erhvervsfartøjer at holde øje med. Så tiden flyver afsted. Men der er også tid til at gennemtænke turen og de oplevelser, der venter os.

Vores rejserute går til Stralsund og videre til Sassnitz på Rügen. Derfra videre til Świnoujście og Kołobrzeg i Polen. Vi tager tilbage til Danmark via Bornholm, hvor vi vil tage os god tid til at komme rundt om og på klippeøen. Slutteligt venter der os en 12-14 timers sejlads tilbage til Sjælland.

Vi nærmer os den tyske kyst og øerne Bock og Hiddensee, som vi passerer og sætter kursen mod Stralsund længere mod syd. Vi er omhyggelige med at holde os i sejlrenden i det vadehavslignende farvand. Det gælder i øvrigt for sejladsen i det meste af Rügen området, at det gælder om at respektere bøjer og søvejsreglerne og være opmærksom på fiskernes ruser og garn og de flade grunde.

FAKTA

Rügen for sejlere

  • Rügen er rigtig spændende for sejlere. Med et areal på 940 km² og sin 574 km lange kystlinje er den Tysklands største ø. Over 12 nor er forbundet med hinanden med små bugte, søer og floder. I de gamle fiskerlandsbyer finder man idylliske fortøjningspladser, og i de større byer hyggelige marinaer. Rügen er omkranset af øer og halvøer, der bidrager til den flotte og varierede natur. I nordøst går skoven helt ned til de berømte kridtklinter. De mondæne feriesteder Binz, Sellin og Göhren er velbesøgte, og det gælder også for de små fiskerlandsbyer og for den historiske hansestad Stralsund med dens gamle huse og unikke bykerne.

STRALSUND OG PORTEN TIL RÜGEN

Vi er nået ”Porten til Rügen”, som Stralsund kaldes. Hansestaden Stralsund er et tydeligt bevis på tidligere tiders storhed og rigdom. Særligt er den historiske bykerne imponerende og står næsten som i middelalderen. På Stralsund Museum, som ligger i det tidligere dominikanerkloster St. Katharinen, får man historien om livet i byen og dens forvandling fra fiskerlandsby til mægtig Hansestad.

Ved Alte Markt ligger det smukke gamle rådhus, hvor udelivet på fortovsrestauranterne leves. Der er marked på torvet, hvor de lokale handlende har boder der en forfriskning og studerer de mange mennesker, der passerer. Naboen, som er Nikolaikirke, er absolut også et besøg værd på grund af det flotte interiør.

Stralsund største attraktioner er ubetinget de gamle bygninger, de små snævre gader med de historiske huse. Og så er havnen og vandet et spændende sted at være. Der er altid noget at se på her. F.eks. kan turen gå til det kæmpestore sejlskib, Gorch Fock, der i 1933 blev bygget på Blohm+Voss værftet i Hamborg, som har bygget flere legendariske tyske flådefartøjer. Gå ombord og se den fantastiske udrustning og indretning.

Solen er med os og giver lyst til en tur ud i det grønne. Hvad er mere oplagt end at tage i Bürgergarten Stralsund, hvor der blandt mange fristelser er udlejning af vandcykler, kanoer, spise- og udskænkningssteder. Vi bliver nogle timer og nyder den dejlige stemning.

BØRNENES BY

På øen i Stralsunds havn ligger museet OZEANEUM, som tager os på en spændende undervandsrejse gennem Østersøen, Nordsøen og Atlanterhavet til Polarhavet. Bygningen er moderne og står i flot kontrast til Stralsunds gamle arkitektur. Inden døre oplever vi verdens største udstilling om hvaler med modeller af disse havets kæmper i original størrelse. Europas største Østersø-udstilling og i alt 50 akvarier med havets mange dyr er noget, der optager både voksne og børn. Har I lyst til at se flere spektakulære havdyr, så gå på Meeresmuseum i det gamle dominikanerkloster St. Katharinen, hvor der bl.a. er 36 akvarier med udelukkende tropefisk.

Vi har taget vores cykler, for nu skal der ses på dyr. Først de eksotiske af slagsen. En kort cykeltur uden for byen finder vi den zoologiske have, som måske ikke er unik, men hyggelig. Og børnene morer sig. Lige op ad de fremmedartede dyr, finder vi så badedyrene i HanseDom, som er et af Nordtysklands største badelande. På ikke mindre end 120.000 kvadratmeter findes her et stort anlagt badeland med vandfald, rutschebaner på tilsammen 368 meter samt jungle med hængebro. Så er den dag også gået godt.

STRALSUND-SASSNITZ

Igen er vi på farten, og vi er ikke alene om det. Ved Ziegelgrabenbrücke, der forbinder Stralsund med Rügen, er der fra morgenstunden masser af lystfartøjer, der venter på, at klapbroen skal åbnes. Og så snart brovagten slipper bådene løs, så går det bare afsted, afsted sydover i Strelasund mod Greifswalder Bugt. Den nordlige del af bugten kaldes også Rügischer Bugt, og her er kystlinjen meget afvekslende at kigge på. Bugt på bugt og landtanger, der skyder ud i vandet. Partier med varieret stenkyst, skovklædte partier og kuperet landskab afløser hinanden. Halvøen Mönchgut strækker langt ud i vandet og lader os få et smukt kig ind i Rügens bagland.

Vi passerer Rügens østligste punkt ved kurbyen Göhren, det skovklædte Kap Nordperd, og så går kursen om i NW og vi er i Jasmunder Bugten. På bagbordsside har vi den lækreste sandstrand så langt øjet rækker, og midtvejs til Sassnitz kan vi se det enorme Prora-kompleks, der blev designet og bygget i slutningen af 1930-erne. Otte identiske seks-etagers hotelblokke, der strækker sig over 4,5 km og ligger ca. 150 m fra kysten nåede at blive bygget men aldrig taget i brug. Efter 7-8 timers sejlads er vi fremme ved vores mål i Sassnitz.

SASSNITZ

Lystbådehavnen i Sassnitz ligger nord for byens berømte færgeleje og er afskærmet af en 1,5 km lang mole mod Østersøen. I den ene ende af marinaen ligger fiskerihavnen som også suppleres af restauranter og kiosker, og er med til at give havnen karakter og liv. Ovenfor ligger byen, hvor gode busforbindelser let fører os til de udvalgte seværdigheder.

KÖNIGSSTUHL – KONGESTOLEN

Vi har alle glædet os til at se Nationalpark Jasmund og højdepunktet Königsstuhl. Nationalparken er på Unescos verdensarvsliste og det store naturområdes glansnummer er de storslåede kridtklippeformationer a la Møns Klint. Der går busser fra Sassnitz til parkeringsområdet ved nationalparken, hvorfra en pendulbus kører os til oplevelescentret/museet tæt ved Kongestolen. Det er muligt at gå de ca. 400 trin ned til stranden og gå langs vandet få meter hen til Kongestolen. Og det er en imponerende oplevelse, som man skal huske på, når man skal de 400 trin op igen.

Vil man anskue det hele fra søsiden, så tager mange sejlere selvfølgelig deres båd forbi denne smukke klinteformation, mens andre vælger at tage med én af turbådene fra Sassnitz. Herfra kan man også komme på ture til Kap Arkona eller rundt om hele Rügen.

Ved lystbådehavnen ligger U-bådsmuseet, hvor den engelske HMS Otus udgør en stor attraktion. Her får de unge mennesker lokket os med en tur ned i det lange, trange stålskrog fyldt med mekanik, teknik og historie. Båden har været i aktiv tjeneste under bl.a. Falklandskrigen.

SASSNITZ – SWINOUJSCIE

Opbrud fra Tyskland. Destination: Polen. Nærmere betegnet Swinoujscie. Turen fra Rügen ned langs Østersøkysten ved Usedom gik fint, og ligeså gjorde indsejlingen til Swinoujscie trods pæn skibstrafik.

Byen har lidt under 50.000 indbyggere, og er som så mange andre Østersøbyer kendt som kurby med masser af wellness- og spabade. Atter sagde vores unge sejlere nej tak til at kravle op i et fyrtårn. Byens berømte fyrtårn kunne ellers byde på en flot udsigt, når de 308 trin og 65 højdemeter var overstået.

Hellere ville de se det karakteristiske fyrtårn, vi havde passeret ved indsejlingen til Swinoujscie. Dette fyrtårn er forklædt som vindmølle og står på bølgebryderen. Der er en fin spadseretur derud, og særlig hen under aften er stemningen fin.

Vi skal se lidt på byen og lægger ud i shoppingcentret Corzo, der ligger midt i byen. Da de mange tøj- og modebutikker begynder at ligne hinanden, fortrækker vi til Promenad, som løber parallelt med stranden, og som byder på masser af forskellige restauranter og cafeer, hvor man kan betragte menneskestrømmen, der går forbi.

Desværre tillader den sparsomme tid, vi har til rådighed, ikke et nærmere studie af byens spændende og dramatiske historie. Men der findes tre velbevarede fæstninger fra det 19. århundrede i Swinoujscie, som virker som museer. Her kan man få et rigtig godt indblik i, hvordan krige og konflikter i tidens løb har påvirket byen, området – ja hele Europa faktisk.

KOLOBRZEG

Fra lang afstand ved vi, at vi nærmer os Kolobrzeg. Det karakteristiske, 26 m. høje Kolobrzeg-fyrtårn er nemlig til at få øje på her ved mundingen af floden Parseta. Vi er pænt opmærksomme hele vejen ind til marinaen, for der er noget blandet trafik ind og ud af havnen, hvor vi har let ved at finde en god plads i marinaen. Vi finder os godt til rette i det forholdsvis moderne kvarter ved marinaen og glæder os over, at vi befinder os i gå afstand til den gamle historiske bykerne, hvor alle hovedattraktionerne ligger.

Kolobrzeg – måske bedte kendt under sit tyske navn Kolberg – er en køn by. Fra gammel tid velstående på grund af sin produktion af salt. Senere kendt som en attraktiv kurby, hvor gæsterne gav byen tilnavnet ”Østersøens perle”. Det har man selvfølgelig hørt om andre østersøbyer også, men overdådig smuk må den have været en gang. Efter 1945 var der ikke meget smukt at sige om byen, der var ødelagt af tyskerne og af russerne. Nu er den genopbygget og har genvundet sit fortjente ry som kurby med masser af hvide sandstrande, kurbade og wellnessteder.

Vi starter vores byrundtur ved Kolobrzeg domkirke, som er et imponerende bygningsværk. Lagt i ruiner i 1945 men nu genopbygget med flotte farvede vinduesmosaikker. Lige ved siden af kirken ligger rådhuset, som i sin oprindelige stand – og i fineste Hansetradition – skulle fremvise byens rigdom og ambitioner. Det nye rådhus er dog fra 1829-32 og minder i udseende om en middelalderlig borg. På pladsen ved rådhuset lokkes med god mad og kolde øl fra fortovscafeerne.

Det er godt vejr, og børnene vil til stranden. Så vi sætter kursen mod de friske bølger. På vejen er vi lige ved at passere Det polske Våbenmuseum, men når lige at dreje inden om. Her er krigsmaskiner, originale våben, fly, tanks og mange andre sager fra bl.a. 2 verdenskrig. Et meget interessant sted, hvis man er til den del af historien, som har påvirket netop dette område enormt.

Endelig stranden. Børnene afslog en tur op i fyrtårnet ved havnen. Klatreturen op af de mange trapper, og den forventede store og flotte udsigt over byen, havnen og Østersøen, var ikke tillokkende nok.

Østersøtogtet er forbi. Nu venter der en tur til Bornholm. Vi glæder os til et gensyn med solen over Gudhjem. Vi fik ikke set det hele. Ej heller det meste. Nok ikke engang det væsentligst. Men så må vi jo tilbage.