fbpx

NYE VINDE BLÆSER I LYNÆS

IVÆRKSÆTTERÅNDEN HAR SLÅET SIG NED I DEN GAMLE LYSTBÅDEHAVN, HVOR AKTIVITETER OG OPLEVELSER NU BLOMSTRER FREM.

Miljøet omkring lystbådehavnen har de senere år undergået en forunderlig forvandling fra en lokalitet, der hvilede i sig selv, til et spændende center for aktiviteter på vandet. En del af denne forvandlingen skyldes ikke mindst de to tvillinger Jeppe og Johan Ingversen, som med etableringen af Lynæs Surfcenter har sat gang i en kædereaktion af nye aktiviteter i det gamle fiskerleje.

– Vi er ikke alene om at tænke og handle i nye baner her i Lynæs. Men det er korrekt, at vi er med på den bølge af virkelyst, som lige nu kendetegner byen og havnen, siger Johan Ingversen, da vi møder ham i restaurant Madbaren i Lynæs Havn.

NYT PÅ HAVNEN

Her fra restauranten, som han ejer sammen med bror Jeppe, er der 3 x beliggenhed med udsigt ud over havnen og til den høje Skuldeklint, som ligger ved kysten øst for havnen. Brødrene åbnede Madbaren i 2022, hvor de kan byde sejlere og landgæster på et menukort, der tager udgangspunkt i det italienske og nordisk køkken med årstidens små deleanretninger, surdejspizzaer og lokale pastaretter. Madbaren er blot et af de initiativer, som Ingversen-brødrene har sat i søen de sidste 10-12 år. For rejsen startede faktisk på vandet.

– Både Jeppe og jeg har altid været passionerede surfere. Fra vi var helt unge, har vi brugt meget at vores fritid på wind- og kitesurfing og lommepengene på udstyr. Senere arbejdede vi som kitesurfinstruktører og startede omkring 2011 Lynæs Surfcenter bag Den Gamle Købmandsgård, forklarer Johan på vejen fra Madhuset til Surfcentret.

ET MØDESTED

Netop Den Gamle Købmandsgård er omdrejningspunktet for mange af de nye spændende aktiviteter og oplevelsesmuligheder, der er kommet til Lynæs de sidste ca. 10 år. Og som altså giver nyt og uvant liv til området. Lynæs borger ellers for – som navnet antyder – ly for vejr, vind og omskifteligheder bag de høje skrænter på næsset ved indsejlingen til Isefjorden. Men forandringens vinde har altså indfundet sig.

– I Købmandsgården har mine forældre drevet købmandsforretning i en del år. Da det ikke mere var rentabelt, indrettede vi lokalerne til det, det er i dag: Et surfcenter med undervisning i vandsport, udlejning af udstyr, butik, café og mulighed for overnatning i glampingtelte eller hytter. I surfcentret kommer folk, mødes med hinanden og får en bid brød og en hyggelig stund, forklarer Johan, mens han nikker til et par gæster i caféen.

FOR DE MANGE

Der er en god afslappet stemning på Surfcentret. En god tilbagelænet vibe, som det nok hedder på surferlingo. Her forenes de rutinerede med de uprøvede med samme udgangspunkt, nemlig at have en god og fornøjelig tid på vandet. Har man ikke alt udstyret selv, så kan man leje sig til det i surfcentret. Det er blot at sige til.

Vi har ønsket at tilføre miljøet her en livsstil med inspiration fra surferlivet og samtidig skabe et sted med fællesskab for de mange. Vores aktiviteter kan tilpasses til de sværhedsgrader og udfordringer, man nu en gang ønsker. Dette er ikke Cold Hawaii, hvor profferne og livsstilssurferne udfolder sig. Hvis der er vind, kan man surfe, og hvis der ingen er, så er der kajakkerne. Der sker altid noget på vandet, siger Johan.

NYT MILJØ I GAMLE RAMMER

Caféen afspejler fint den ønskede livsstil. Med sine gamle vinduer og de hjemmegjorte borde og bænke i genbrugsmaterialer signaleres netop den afslappethed, som mange søger. Udenfor er der bygget en skaterrampe, og siddepladserne i flere højder er lavet af paller. Her er der i sæsonen optræden af kunstnere og forskellige events.

Der sker noget i Lynæs i disse år. Det er som om lynet er slået ned. Virkelysten og modet til at skabe nye miljøer og fællesskaber har fået tag i det stille samfund. Og stadig flere besøgene fra nær og fjern søger til den sydlige pynt på Halsnæs – mod Lynæs. Og det er der en grund til. Lynæs er et ophold værd.

Du kan læse mere om Lynæs havn her: Lynæs Havn og hos Havneguiden her: Lynæs Havn

Hvis du vil lære mere om Lynæs Surfcenter, så kan du møde dem her: Surfcenter.dk

Denne artikel er fra Tursejleren 2023 – 3. udgave