Når man skal ud at sejle er det vigtigt at man kan navigere. At navigere betyder at finde vej. Og det er ekstra svært på vandet, for der er hverken veje, skilte eller nogen, man kan spørge om vej.
Nu skal du lære noget om, hvordan man navigerer ude på havet. Du skal løse de opgaver, der står med rødt. Du må meget gerne løse opgaverne sammen med din familie eller venner – det er faktisk sjovere. Du kan også finde en sjov navigations opgave i bogen ‘Søstjernernes Sømandsbog’.
Hvor er du?
I dag findes der heldigvis en masse elektroniske hjælpemidler, f.eks. GPS, som gør det meget nemmere at finde ud af, hvor man er. Men man kan ikke altid stole på elektronisk udstyr, for det kan gå i stykker eller holde op med at virke, når man mindst venter det. Det gør derfor sejlturen meget mere tryg at man kender til grundlæggende navigation. Men for at kunne finde vej, skal man først vide, hvor man er.

1.
Prøv at beskrive, hvor du er lige nu. Brug kendetegn, hvad kan du se? Et stort træ, en bygning, kystklinter? Hvor er solen henne i forhold til dig?
Har du nogensinde kigget på en globus og set at den er fyldt med både vandrette og lodrette streger? De vandrette streger kalder man breddegrader og de lodrette kalder man længdegrader. Stregerne findes også på landkort og søkort og de bruges til at finde bestemte steder. Hvis man har en position – det er en kombination af en bestemt længdegrad og breddegrad – så kan man finde frem til, hvad der ligger lige der på kortet.
De 4 verdenshjørner
Det er også en rigtig god idé at kende til de 4 verdenshjørner – nemlig nord, syd, øst og vest. Hvis man ikke lige har et kompas, så kan man altid finde verdenshjørnerne ved at kigge på solen. Måske ved du allerede at solen står op i øst og går ned i vest? Og når kl. er 12 om middagen står solen højst på himlen mod syd. Men, hvis man befinder sig på den sydlige halvkugle, så er solen lige præcis i nord kl. 12. Er man ved Ækvator, som er midterlinjen på kloden, så har man solen lige over sig kl. 12. Når man ved det om solen, kan man også navigere ud fra solen.

Kompasset
Et kompas er et måleinstrument, som viser dig de fire verdenshjørner. På kompasset kan du se spidsen af nålen bevæge sig, i takt med at du bevæger dig. Nålen peger altid mod nord. Og når du ved, hvor nord er, kan du også finde de andre 3 verdenshjørner. Kigger du på kompasset, står der en masse tal i en rundkreds om pilen. Det er grader, som kompasset inddeles i. Nord er 360 grader, syd er 180 grader, øst er i 90 grader og vest i 270 grader.
Når man skal et bestemt sted hen, skal man derfor følge graderne i den rigtige retning.
2.
Prøv at finde et kompas ombord på jeres båd. Spørg skipper om at vise dig, hvordan det virker. Du kan også downloade en kompas app til din telefon. Prøv at bevæge dig i forskellige retninger og se, hvordan nålen bevæger sig.

Navigation ved hjælp af himlen
I gamle dage, før man havde de hjælpemidler, vi har i dag, brugte man himmellegemerne til at navigere efter. Himmellegemer er genstande på himlen, nemlig stjernerne, solen, månen og planeterne. Her på den nordlige halvkugle kan man også lære Nordstjernen at kende. Stjernen kaldes også Stella Polaris eller Polarstjernen. Nordstjernen er den klareste stjerne i stjernebilledet Lille Bjørn, der ligger mellem stjernebillederne Karlsvognen og Cassiopeia. Kender man den, ved man, hvor nord er når det er mørkt. Det kræver altså en masse viden om himmellegemerne for at bruge dem til navigation. Hvis man vil finde sin position ved hjælp af himmellegemerne skal man bruge et gammelt apparat, der hedder en sekstant.

GPS
GPS er et rigtigt smart system, som kan fortælle os meget præcist, hvor på jordkloden vi er. De fleste mobiltelefoner har i dag indbygget GPS, som lynhurtigt viser, hvor man er, hvis man er faret vild. De fleste biler har også en GPS, hvor man kan taste ind, hvor man gerne vil hen, og så fortæller GPS’en, hvornår man skal dreje til højre og venstre osv.
GPS står for Global Positioning System (Globalt Positionerings System) og fungerer ved hjælp af satellitter, der kredser rundt om jorden ude i rummet. Der findes mere en 30 satellitter, og de ’snakker’ med kontrolstationer og antenner på jorden ved at sende signaler til dem, så man hele
tiden ved, hvor satellitterne er. På den måde fungerer satellitterne som himmellegemer, man kan bruge til at beregne afstande med.
En GPS i en telefon, bil eller båd modtager og lytter efter signalerne. Og når modtageren (din GPS) har signaler fra fire eller flere satellitter, viser den dig, præcis hvor du er henne på jordkloden.

3.
Du skal prøve at plotte en sejlrute sammen med skipper. Brug kompas og søkort til at finde den nemmeste og sikreste vej til der, hvor I gerne vil hen.
Søkort
Selvom det er super nemt at have en GPS, når man skal ud at sejle, så skal man også huske sine søkort og et kompas, så man kan finde ud af, hvor man skal hen. Det findes der nu også hjælpemidler til, f.eks. en søkortplotter.
Hvis man vil finde ud af, hvor man er ved hjælp af et søkort og et kompas, skal man finde nogle punkter på nærliggende land at navigere efter. Det kan også være punkter på havet, hvis disse er registreret på søkortet. Det er derfor vigtigt at sørge for at have nye søkort, for der bliver hele tiden tilføjet elementer ude på havet, f.eks. havmøller og fiskeopdræt.
Når man skal plotte sin sejlrute, tegner man nogle lige streger fra der, hvor man er til der, hvor man gerne vil hen. Stregerne skal gå uden om forhindringer og steder, hvor vandet måske er for lavt. Hvis man sejler et sted med mange øer eller skær, kan man derfor komme ud på noget af en zigzag rute. For hver lige streg, man har tegnet, kan man se, hvilken kompaskurs (graderne), som man skal følge.