Har du nogensinde hørt om Kraken?
Kraken er navnet på et kæmpe hav-monster, som sømænd i gamle dage var meget bange for. Sømændene, der sejlede langt ude på de store have, fortalte uhyggelige historier til hinanden om et monster, der var så stort at det kunne sluge et helt skib.
Meeen… kan det nu også passe?
I gamle dage vidste man ikke så meget om havet og havets dyr, som vi gør i dag. Derfor var det nemt at tro på vilde historier, fordi man vidste ganske enkelt ikke bedre. I dag ved vi godt, at der ikke findes monstre. Men vi ved også, at der findes meget store dyr ude i havet, f.eks. hvaler.
Et dyr med sugekopper
Men når der gik historier skibene imellem om Kraken, fortalte sømændene at ’monsteret’ havde mange lange tentakler med sugekopper, som sugede sig fast på skibets skrog og trak det ned under overfladen. Og det lyder jo lige præcis som en… blæksprutte!

Den tiarmede blæksprutte kan blive helt op til 18 meter lang!

Sådan kunne en kamp mellem en kæmpeblæksprutte og en kaskelot se ud
Faktisk er der endda noget, der hedder en kæmpeblæksprutte. Men først skal vi lige skelne mellem den ottearmede og den tiarmede blæksprutte – det er to forskellige arter, der har henholdsvis 8 og 10 arme – eller tentakler – med sugekopper.
Den største ottearmede blæksprutte, der nogensinde er fundet havde en armfang på 9 meter. Men til gengæld var den største tiarmede blæksprutte næsten 18 meter lang fra ende til ende!
Så der er god grund til at tro at Kraken i virkeligheden bare var en gigantisk tiarmet blæksprutte.
Spiser fisk – ikke mennesker
Kæmpeblæksprutten er dog meget sky, og ikke lige sådan at få øje på. Det er måske også derfor at der hurtigt blev skabt en uhyggelig myte om den – fordi det var et sjældent syn. Den lever nemlig et godt stykke under overfladen, hvor den leder efter føde, som mest består af fisk, skaldyr og andre blæksprutter.
Vi ved også at den kan finde på at angribe, og måske spise, mindre hvaler. Til gengæld er kæmpeblæksprutten en del af kaskelothvalens føde, og man har flere gange set store sugekopmærker på kaskelothvaler, som nok stammer fra at blæksprutten har suget sig fast til hvalen for at undgå at blive spist.
Men selvom myten om Kraken er blevet noget overdrevet, er den tiarmede kæmpeblæksprutte stadig lidt af et mysterium, og der er meget, vi stadig ikke ved om den. Den er svær at studere, når den foretrækker at opholde sig på dybt vand ude på de store oceaner. Men vi ved at mange af de andre arter af blæksprutter, som der findes, faktisk er meget kloge dyr, der kan løse komplekse opgaver.