Tekst og tilrettelæggelse: Frank Flemming Pedersen, FFP Kommunikation
Danske Tursejlere siger tak for lån af foto til: Middelfart Kommune og Clay Keramikmuseum
Udgivet i 2024
Indledning
Lillebælt er et skønt sejladsfarvand fyldt med historie og en dejlig natur. Området, som strækker fra Trelde Næs til Hejlsminde, er udnævnt til marin naturpark på grund af sin enestående sammensætning af natur, landskab og kultur. I området yngler en mangfoldighed af fugle herunder havørnen, rørhøgen og fjordternen. I vandet er der masser af liv. Op mod 3000 marsvin har en herlig tid i Lillebælt fra juni til september. Så der er nok af oplevelser af gå ombord i.
Omtrent midt i al herligheden ligger Middelfart. Alene navnet indikerer den tætte forbindelse mellem by og vand, for det gamle navn Melfar betyder “farvandet, man rejser mellem” eller “den mellemste overfart” og henviser dermed til færgetrafikken mellem Jylland og Fyn. Byen har også ernæret sig af havet. I middelalderen sågar af marsvinefangst, som man havde specialiseret sig i. Over tid blev Middelfart dog udkonkurreret af det nyanlagte Fredericia på den anden side af Bæltet og måtte endog lide den tort, at jernbanen over Bæltet, der åbnede i 1865, blev ført til færgestedet ved Strib.
Men gunstigere vinde var på vej. Havnen blev udvidet i starten af det 20. århundrede. Og da den første Lillebæltsbro, stod færdig i 1935, udbyggedes Middelfarts position som trafikalt knudepunkt mellem Jylland og Fyn, hvilket blev styrket i 1970, da den nye motorvejsbro over Lillebælt stod klar. I dag betyder turismen meget for byen, og mange lystsejlere lægger vejen inden om den hyggelige by, når de er på rejse gennem Lillebælt.
Kulturhuset er anlagt langs Middelfarts havnefront på en kunstig ø. Kulturøen rummer bibliotek, turistinformation, restaurant og biograf. Middelfart har også to velbesøgte og anerkendte museer. Middelfart Museum fortæller om byens og egnens historie fra 1500 til i dag og om psykiatrihistorie på det tidligere psykiatriske hospital i Teglgårdsparken. Clay Keramikmuseum Danmark er museum for keramisk kunst, kunsthåndværk og design og har bl.a. store samlinger fra Royal Copenhagen.
Naturparken Hindsgavl Dyrehave har en stor bestand af kron- og dåvildt, som man kan nyde til fods eller på cykel. I Dyrehaven findes der områder med sidde- og grillpladser, hvor man kan nyde sin medbragte mad og fordøje de mange indtryk.
Middelfart – byen mellem broerne
Vi er ikke de eneste, der har valgt den smukke og unikke tur gennem Lillebælt. Faktisk er der en pæn trafik af mindre handelsskibe og i særdeleshed lystfartøjer gennem den snævre passage mellem kystbyerne Fredericia og Middelfart. Det smalle og snoede sted mellem fastlandet og Fyn er et yndet farvand for alskens vandaktiviteter, og det oplever man da også på helt tæt hold. Strømforholdene kræver opmærksomhed fra os, der sejler, for farvandet er strømfyldt, hvilket især mærkes i det S-formede område mellem Strib og Galsklint. Og ikke alene er her fart på vandet. Der er også dybt. Helt ned til 81 meter på det dybeste sted.
Vi nærmer os vores destination fra nord og passerer langsomt forbi Strib, hvis flotte fyr står lysende hvidt i sommersolen. Fyret er opført i år 1900 tæt ved en skanse, hvorfra man har overvåget skibstrafikken gennem Lillebælt, som havde en stor strategisk betydning i 1800-tallet. Men også i nyere tid har den strategiske placering haft betydning. Under 2. verdenskrig etablerede tyskerne tolv torpedostationer i skrænten ved Strib Nordenbro til overvågning af Bæltet. Herfra kunne tyskerne kabelstyre torpedoerne mod eventuelle mål ude i Lillebælt. I dag kan man se en rekonstruktion af en torpedostation.
Strib Nordenbro fungerede i øvrigt fra 1923 til 1938 som bil- og passagerfærgested mellem Strib og Fredericia. Fra 1942 til 1970 dog kun for gående og cyklister. Med etableringen af Lillebæltsbroen i 1935 var der ikke mere brug for jernbane-forbindelsen mellem Strib og Fredericia, og den blev derfor indstillet. Der er ikke meget tilbage fra dengang, og færgemolen er ombygget til mindesmærke over krigen om Slesvig-Holsten i 1848.
Men det er nu den nye Lillebæltsbro, vi møder først. Arbejdet med den dengang moderne 6 sporede motorvej påbegynd- tes i 1965 og stod færdig i oktober 1970. Med en gennemsejlingshøjde på 42 meter behøver vi ikke bekymre os om frihøjden, og kan i stedet koncentrere os om udsigten. Lige før vi passerer under bro- en, kaster vi blikket mod bagbord til fest- pladsen, hvor der hvert år afholdes Rock Under Broen. Et arrangement, der samler tusindvis af musik- og festglade menne- sker og toppen af dansk og udenlandsk populærmusik.
DET SVÆRE VALG
Middelfart er i sigte, og nu skal der træffes et svært valg. Der er adskillige lystbådehavne i Middelfart og omegn at vælge mellem. Den 117 km lange kyststrækning i Middelfart strækker sig fra Wedellsborg Hoved og til Varbjerg strand, og ligger rigtig mange havne og marinaer. Helt by- nært ligger Middelfart Gl. Havn, Ny Havn 1 og Middelfart Havn, som alle har gode faciliteter.
Valget falder imidlertid på Kongebro Havn, der godt nok har et begrænset antal gæstepladser, men som kan tilbyde en storslået udsigt til den gamle og nye Lillebæltsbro. Men også let adgang til Middel- fart bymidte, som ligger blot 15 minutters gang væk ad en malerisk rute, der blandt andet fører forbi Gammel Havn og Lillebæltsværft. På plussiden tæller også at Kongebro Havn er et fint udgangspunkt for de udflugter til natur- og kulturoplevelser, vi har planlagt.
Vi tilsmiles af heldet og får en rigtig god plads, og med den gode gamle Lillebæltsbro som kulisse lader vi roen falde på og aftensmaden glide ned. En ny dag venter.
Morgenstund har guld i mund. Det gælder også i Middelfart – også selvom det er ferie. Formiddagen er sat af til action i særklasse, og det skal foregå ovre hos naboen: Bridgewalking på Den gamle Lillebælts bro. Her skal vi ud på en 2,5 km lang gåtur i 60 meters højde. Vores unge gaster er over 140 cm høje, så de har tilladelse til at gå med. Og de er særdeles godt underholdt i de 2 timers tid, som turen varer. Når først den værste kriller i maven er aftaget, og blikket kan løftes op fra fødderne, så åbenbares en helt igennem fantastisk udsigt over Lillebælt samt Fredericia og Middelfart. På en god dag er det også muligt at spotte marsvin, der boltrer sig i Bæltet.
MOD BYEN
Nede på jorden igen går turen så de 15 minutter på gåben til Middelfart. Vejen går forbi den gamle havn, hvor de man- ge gamle, bevaringsværdige træskibe og arbejdende skibstømrere på Lillebæltsværftets understreger en ægte historisk atmosfære. På værftet restaureres gamle joller og træskibe. Værftet huser også et museum og søfartshistorisk center, der fortæller om områdets kystkultur og træskibsbygningstraditioner. Og om marsvinefangsten i Lillebælt, der går tilbage til 1500-tallet, men er foregået i flere hundrede år. Jollehusene vidner om byens tidligere marsvinejagt, hvis tykke spæklag blev smeltet af og brugt til bl.a. belysning i huse og gader. Her fra havnen udgår også de mange turbåde med lystfiskere, der vil prøve lykken på vandet og turister, der vil på hvalsafari i Lillebælt.
Ved kirken drejer vi op i den gamle bydel, der med snoede, smalle gader, gamle huse der med snoede, smalle gader, gamle huse og brosten sætter en dejlig ramme og stemning for vores visit. Kirken – i øvrigt – stammer helt tilbage fra 1200-tallet og har siden forandret sig som de fleste andre gamle kirker med tilbygninger og ombygninger. Oprindeligt var den i romansk stil karakteriseret ved runde buer, senere skiftede stilen til gotisk, som er kendt for sine spidsbuer og større vinduer.
Middelfart Kirke hedder også Sankt Nikolaj Kirke. Sankt Nicolaj var søfarernes helgen men blev også ungdommens og børnenes helgen – og så blev han identisk med julemanden – Santa Claus.
Algade er byens forretningsgade, og kan nok friste nogen med de mange specialbutikker, brugskunst, grejbutikker, dagligvarer, restauranter og caféer. Ved Algades slutning drejer vi til bagbord og kommer igen ned til vandet og Kultur Øen, hvis særlige arkitektur skiller sig ud i det nyrenoverede område ved havnen. Her er der bibliotek, biograf, teater, restaurant, cafe og turistinformation, hvis man vil vide mere, om de oplevelser byen byder på.
Vi er fyldt godt op med indtryk og søger tilbage til Kongebro Havn og et tiltrængt måltid med udsigt til bøgeskov og de ikoniske broer over Bæltet.
UNDER VANDET
Er man til vand, så er man også kommet til det rette sted her i Middelfart. En tur i vandet – eller rettere – under vandet, er en af de oplagte aktiviteter, som vi har glædet os til. For tæt på Kongebrogården ud for Grimmermosehuset er der etableret en undervandssti, som er perfekt til både begyndere og mere øvede snorkeldykkere.
Vandet bliver ikke mere end et par meter dybt, og stien ligger så langt inde under land, at man slipper for den kraftige strøm, der ellers kendetegner Lillebælt. Livet under vandoverfladen er ofte ukendt for os, men her på undervandsstien bliver vores observationer formidlet og forklaret på en række undervandsskilte med spændende naturinfo. De fortæller om de dyr og planter, vi skal holde øje med på stien.
Vi tager os god tid, for at de yngste også kan få det hele med. På stien er der lagt en række finurligt formede sten med huller ned på bunden. Det er redekasser, der skal gøre det attraktiv for fiskene at yngle og lægge deres æg, og på den måde skabe mere liv i Lillebælt. Vi kigger forsigtigt ind i hulerne for at se, om vi kan finde nogle af beboerne. Undervandsstien byder også på et lille vrag af en træjolle. Det er sjovt at se, hvordan dyr og planter langsomt overtager vraget.
MERE NATUR PÅ HINDSGAVL HALVØEN
Lige uden for Kongebro Havn ligger flere vandreruter af varierende længde, der alle inviterer til oplevelser på Hindsgavl Halvøen. Det er et meget smukt kystområde med skov og åbne sletter, hvor kron- og dådyr slår deres folder. En frisk gåtur ”pynten rundt” er på 10 km og tager godt 4 timer.
Men store oplevelser venter også på de kortere stier (blå sti: 9,6 km, rød sti: 6 km). Her møder man Naturparken Hindsgavl Dyrehave og Naturcenter Hindsgavl, hvor man kan lave sin mad over bål. Her er også naturlegeplads med tarzanbane, så de yngste kan brænde noget krudt af.
VITAMINER TIL HOVEDET
Middelfart er velsignet af en række spændende museer, der viser overfartsbyen i sin historie og i sin samtid. Lillebæltsværftet er et museumsværft og søfartshistorisk center, hvor træskibsbygningstraditioner stadig bevares og formidles. På værftet blev der bygget lillebæltsjoller”, som blev brugt til marsvinefangst, fiskeri og lodseri.
Middelfart Museum er lokalt museum der varetager historien for Middelfart Kommune og har et særligt fokus på dansk psykiatrihistorie. Henner Friisers Hus er byens ældste hus fra omkring 1500-tallet. Huset rummer udstilling om marsvin, marsvinejagten og Middelfarts historie. Læg dertil en række spændende kunstgallerier, så er der nok at tage fat på, hvis der skal nye forsyninger af vitaminer til hoved og hjerne.
KUNST I VERDENSKLASSE
På vejen tilbage til havnen gør vi et stop på CLAY Keramikmuseum, som er Nordens største specialmuseum for keramisk kunst, kunsthåndværk og design. Her kan man via diverse udstillinger opleve spændende moderne keramisk kunst, men også klassiske værker af berømte kunstnere.
I 2010 fik CLAY overdraget en enestående samling bestående af ca. 55.000 keramiske værker – porcelæn, stentøj og fajance – fra de tre hæderkronede danske keramikfabrikker: Den kgl. Porcelainsfabrik, Bing & Grøndahl og Aluminia. Hvis man ikke imponeres af de mange smukke værker, så må man i hvert fald overgive sig i den omkringliggende skulpturpark, hvor udsigten til Lillebælt og de to broer er helt igennem betagende.
Det er tid at bryde op og sætte kursen mod syd gennem Lillebælt. I et par dage har vi stiftet bekendtskab med milde Middelfart, men rejselysten driver os videre. Vi fik ikke set det hele denne gang. Ej heller det meste. Måske ikke engang det væsentligste. Men så må vi jo tilbage.