fbpx

Hvad skal jeg bruge? Polyester VS. Epoxy

Materialevalget er afgørende for en kvalitetsmæssig sikker reparation af båden, siger Anna Fokdal, fra HF Industri & Marine, der giver et par gode råd med på vejen.

Så er det tid til at få set båden efter og udbedre eventuelle skader, så sæsonen kan sejles sikkert i møde. Når du gør-det-selv er det vigtigt at vide, hvilke materialer du skal anvende og hvordan. Her får du et par tips til det rigtige materialevalg, når det gælder polyester eller epoxy.

POLYESTER – EGENSKABER OG ANVENDELSE

Hvis vi først ser på polyester og dets egenskaber, så har vi at gøre med et billigere produkt som brugt uden nogen form for armering måske ikke er så stærkt, men det er meget nemt at formgive. Der skal forholdsvis høj temperatur til at hærde et polyesterlaminat. Der afgives styrendampe, hvor sikkerhedsforskrifterne naturligvis skal overholdes minutiøst. Polyesteren krymper en del ved hærdning og har lave mekaniske egenskaber som lim ved sekundær binding. Selvom polyester størkner og bliver hårdt og berøringsfast, så kræves der en vis efterhærdning for at
optimere mod osmose.

Man bør ikke anvende polyester ved reparation af vinylester eller epoxylaminater, fordi polyester kan have svært ved at hæfte på især epoxier. Så selvom det er fast og afhærdet, kan der opstå svagheder i
overgangen mellem de to materialer.

EPOXY – EGENSKABER OG ANVENDELSE

En god kvalitets marineepoxy er bomstærk med meget gode vedhæftningsegenskaber. Det er dermed en fantastisk lim også på afhærdet polyesterlaminat. Epoxy har meget gode mekaniske egenskaber og modstandsdygtighed overfor fugtgennemtrængning. Derfor anvendes epoxy også ved en osmosebehandling.

Som lim hæfter epoxy på mange forskellige overflader såsom træ, metal, aluminium, afhærdet polyesterlaminater, beton osv. Brugen af epoxy åbner for nye muligheder i kompositter: tynde laminater, altså mindre antal glasfiberlag – mindre vægt, højere stivhed mm. Mulighed for at anvende glasfibermåtter og -dug, som passer præcis til din opgave.

Hvis det gælder forstærkning og afstivning af et ror, vil man typisk anvende en måtte med langsgående fibre. Hvis man ønsker et laminat, som blot skal holde vand/fugt ude, vælger man typisk en lettere vævet glasfiberdug på ca. 150-200 gr/m2.

ARBEJDE MED EPOXY

Epoxy svinder meget lidt eller slet ikke og har god modstandsdygtighed overfor kemikalier og vandindtrængen. Arbejdsmæssigt er epoxy også meget medgørligt med mulighed for anvendelse ned til 5°. Falder temperaturen til under 5°, stopper hærdningsprocessen, men den starter igen ved + 5°.

Kvalitets marinelamineringsepoxier indeholder ingen opløsningsmidler, derfor lugter det ikke, og friskluftsværn er ikke påkrævet. Der skal dog altid bæres nitrilhandsker og briller af god kvalitet. Billigere epoxier og epoxybaseret primer og maling indeholder ofte opløsningsmidler.

Epoxy har fremragende langtidsholdbarhed. En god marine-epoxy anvendes til alt lige fra osmosebehandlinger, reparation af glasfiberskader, træreparationer, forstærkninger, laminering med kulfiber og kevlar, coating af overflader for vandgennemtrængning, osv.

Epoxy er dog dyrere end polyester og nedbrydes af solens UV-stråler over tid, og skal derfor beskyttes ude mod UV-lys med lak eller maling. Aminslør/aminvoks kan forekomme på overfladen, og skal vaskes af med varmt vand inden slibning eller videre laminering, maling mm.

En god marineepoxy er stærkere, og der er mange flere anvendelsesmuligheder i en god kvalitets marineepoxy fremfor gammeldags polyester resin.

Sådan lyder de gode råd fra Anna Fokdal, fra HF Industri & Marine, så nu er det bare om at komme i gang.