fbpx

Få styr på dine certifikater

1. juli 2023 trådte ny bekendtgørelse om bevis for bestået duelighedsprøve i kraft, og den har afstedkommet en vis usikkerhed i sejlerkredse om, hvordan man erhverver de forskellige beviser til fritidssejlads, og ikke mindst hvilke fartøjer beviserne giver adgang til at føre. Få dit overblik her.

FOTO & GRAFIK: Søfartsstyrelsen

Hvad er et duelighedsbevis?

Duelighedsbeviset er et bevis, der giver ret til at være styrmand i fritidsfartøjer mellem 15-24 meter, i nordeuropæiske farvande. Duelighedsprøven i sejlads for fritidssejlere benyttes af mange fritidssejlere, som en mulighed for at blive uddannet og bedre kvalificeret til at sejle.

Officielt er der dog efter 1. juli 2023 ikke noget, der hedder ”Duelighedsbevis” mere. I stedet er der nu to beviser, som fritidssejlerne skal forholde sig til:

  1. Sønæringsbevis duelighedsbevis
    Dette kræver, at man har bestået en teoretisk og en praktisk duelighedsprøve. Den praktiske duelighedsprøve kan erstattes af en speedbådsprøve. Hertil skal man have bestået en syns- og høreprøve for fritidssejlere. Beviset skal bestilles hos Søfartsstyrelsen.
  2. Bevis for bestået duelighedsprøve
    Dette kræver, at man har bestået den teoretiske duelighedsprøve og den praktiske duelighedsprøve. Her kan den praktiske prøve ikke erstattes af speedbådsprøven.
    Beviset udstedes af en bevisudbyder – f.eks. Dansk Sejlunion.

Må jeg sejle speedbåd på mit gamle “duelighedsbevis”?

De sejlere, der har et duelighedsbevis, der er udstedt før 1. juli 2023, kan uden problemer føre speedbåd. For dem, hvor der ikke er anført “Powerboat” på beviset, anbefaler Søfartsstyrelsen, at de får udstedt et speedbådsbevis på baggrund af deres gamle duelighedsbevis. Dette er ikke et lovkrav, men blot for at undgå eventuel forvirring og misforståelser, hvis skulle man møde politiet på vandet.

Man kan bestille sit speedbådsbevis på baggrund af sit gamle duelighedsbevis, hos en af de godkendte udbydere af fritidssejlerbeviser. Se listen over godkendte udbydere her.

Læs mere også mere om hvor og hvordan du kan tage dit duelighedsbevis her.

Hvad er et speedbådsbevis?

I Danmark er det tilladt at sejle mindre både uden speedbådsbevis. Men hvis man ønsker at have styr på søvejsregler og sikkerhed, er det dog en rigtig god idé at tage et speedbådsbevis.

Speedbådsbeviset sikrer at du, som fører af båden, har et grundlæggende kendskab til sejlads og sit fartøj. Den person, der manøvrerer speedbåden – altså har “hænderne på rattet” – ses som fører og skal derfor til enhver tid have et speedbådsbevis.

Hvornår er der krav på speedbådscertifikat?

Er din båd under 4 meter, med en motoreffekt under 19 kW eller 25 HK, så kræver den ikke speedbådsbevis.

Ellers kan du se oversigten for hvornår din båd kræver speedbådsbevis her.

Læs også mere om hvor og hvordan du kan tage dit speedbådsbevis her.

Hvad er et yachtskipperbevis?

Hvis du ønsker at føre et fritidsfartøj, der måler mellem 15-24 meter i længden, så er det sønæringsbeviset yachtskipper af 1. eller 3. grad du skal have fat i.

For disse beviser er der dog også kommet nogle ændring:

  • Sønæringsbevis til Yachtskipper af 3. grad
    Det er nu et krav, at man inden Y3 prøven har bestået den teoretiske og den praktiske duelighedsprøve. Speedbådsbeviset er altså ikke længere adgangsgivende til Y3-prøven.
    Hertil er der krav om en syns- og høreprøve af en godkendt søfartslæge. Bemærk her at synsprøven indeholder en test for farveblinde, da der ved rød/grøn farvebindhed ikke er muglighed for at opnå et Y3 bevis.
  • Sønæringsbevis til Yachtskipper af 1. grad
    Ved Y1 prøven er der krav på 6 måneders farttid, hvor et bevis som yachtskipper af 3. grad har været krævet, eller hvor man har fungeret som vagthavende styrmand på et fritidsfartøj med en længde på minimum 10 meter. Samt at man er blevet fundet egnet ved en realkompetencevurdering.
    Hertil er de samme regler for syns- og høreprøven gældende, som ved Y3 prøven.

Hvad er forskellen på 1. og 3. grad?

Yachtskipper af 3. grad giver dig ret til at være styrmand på fritidsfartøjer i fart på alle have og ret til at føre fritidsfartøjer på op til 24 meter i Østersøen og Nordsøen, omkring de Britiske Øer, Norge, Færøerne og langs Grønlands kyster. Mens yachtskipper af 1. grad giver dig ret til at føre fritidsfartøjer på op til 24 meter i fart på alle have.

Læs mere om hvor og hvordan du kan tage dit yachtskipper bevis her.

Du kan få et overblik over de mange uddannelser, der udbydes til fritidssejlerne i skemaet i denne artikel og læse mere og lovkravene og de enkelte prøve- og bevistyper på Søfartsstyrelses hjemmeside.

Læs også mere om hvilke forsikringsbeviser du skal bruge hvornår