Det at sejle kan være en vidunderlig oplevelse med mange gode stunder på vandet. Men uden ordentlig sikkerhed kan det hurtigt blive farligt og i nogle tilfælde livstruende. Derfor er det altafgørende at have både det lovpligtige og det ikke-lovpligtige sikkerhedsudstyr i orden, før du drager ud på eventyr til søs.
Her er top 5 vigtigste sikkerhedsudstyr som du bør have med ombord:
- Redningsvesten
Redningsvesten er det mest afgørende udstyr ombord på båden, og der skal være mindst én redningsvest til hver passager. Redningsvestene skal passe i størrelsen til dem der er med ombord. Der findes forskellige typer redningsveste, der er designet specifikt til børn, voksne og selv hunde. En god redningsvest skal kunne holde dit hoved over vandet, selv hvis du mister bevidstheden.
Ud over traditionelle redningsveste findes der også svømmeveste, som tilbyder mindre opdrift men større bevægelsesfrihed. Svømmeveste er bedst egnet til erfarne svømmere og anbefales kun til brug i kystnære områder. Manglende vest ombord udløser en bøde på 1.500 kroner pr. vest. - Redningskransen
Ud over redningsvestene bør der være mindst én redningskrans eller hestesko og gerne flere, da flere er bedre end én. Disse flydeelementer er essentielle, ikke kun for at forhindre drukken ulykker, men også for trækoperationer via fastgjorte liner så folk nemmere kan komme ombord igen. Redningskransen er let synlig og giver en sikker platform, hvilket kan være kritisk i nødsituationer, hvor folk mister flydedygtigheden pga. udmattelse eller vejrforhold. Den kan altså spille en afgørende rolle i at forhindre drukning og sikre en hurtig redning. - Brandslukkere
Det er vigtigt at have brandslukkere ombord på et fartøj af flere grunde. De giver muligheden for hurtig respons på brand, hvilket kan forhindre skader og redde liv. Brandslukkere kan også begrænse skade på fartøjet og dermed reducere dit økonomiske tab. Mange lande kræver brandslukkere på fartøjer, og manglende overholdelse kan medføre bøder. Derudover kan brandslukkere forhindre miljøkatastrofer ved at minimere risikoen for olieudslip og andre forurenende stoffer.
En god regel for brandslukkere er: Både både under 26 fod bør have mindst én brandslukker på 2 kg med B-klasse, og både fra 26 til næsten 40 fod skal have enten to brandslukkere på 2 kg med B-klasse eller én brandslukker på 6 kg med B-klasse. - Nødsignaler
Der er ikke nogle krav for nødsignaler for fritidsfartøjer i de danske farvande, dog bliver det stærkt opfordret af Søsportens Sikkerhedsråd at have det med ombord. Her taler vi om nødsignaler der både kan høres og ses. Det vil sige nødblus og raketter der er gode i nødsituationer og til at advare om potentielle farer. De kan gøre dig synlige for andre fartøjer på en afstand af op til 5 sømil. Husk at nødblus kun har en holdbarhed på 2-5 år, så det er en gode ide at have dem med på forårets tjekliste.
Ved nødsignaler der kan høres taler vi om bærbare eller faste horn og fløjter. De kan tiltrække hjælp både dag og nat og er især effektive i tåge og er derfor altid gode at have med. - Førstehjælpskassen
Skader, store som små, kan opstå når som helst, men de kan være særligt udfordrende ombord på båden, da hjælpen ikke altid er let tilgængelige. Derfor er det vigtigt at have grundlæggende førstehjælpsudstyr på plads. Husk at ligesom med redningsvestene skal din førstehjælpskasse være tilpasset antallet af passagerer samt turens længste afstanden til nærmeste havn eller civilisation.
Din førstehjælpskasse skal indeholde;- En skaks – som kun brugs til at klippe plastre og forbinding
- Isposer
- Plastre – Både i rulle og afklippet plastre
- Vabel plaster – også gerne vabel-forebyggelse
- Renseservietter eller andet der kan desinficere
- Steril forbinding
- Et termometer
- Varme- og massagecreme
- Panodil – eller andre smertestillende
- Vatpinde
- Engangshandsker
Andet sikkerhedsudstyr som er godt at have med ombord:
Hvilket sikkerhedsudstyr kan være afhængende af hvilken type sejlads du laver. Nogle ting kan være påkrævet mens andre kun er anbefalet. Dog er det altid en god idé at have de fleste fra denne liste med alligevel – også selv på den mindste båd.
- VHF-radio til at ringe efter hjælp. Bemærk at det kræver SRC-certifikat men dermed kan du også benytte EPIRB (nødradiofyr) og SART (radartransponder).
- Mobiltelefon kan også bruges til at ringe efter hjælp hvis du befinder dig et sted med dækning.
- Anker med tov til at holde din båd på stedet, mens du venter på hjælpen kommer.
- Spande eller lignende til at lænse båden for vand.
- Årer eller padler, hvis motoren skulle stoppe.
- Kniv til at skære skøder og tov, der kan have viklet sig om propellen.
- Snorkel og maske når du skal inspicere undersiden af båden.
- En kraftig lommelygte
- Flag der kan indikere dykkere under båden eller vandskiløb.
- Arbejdslys, hvis din båd er udstyret med det.
- Flere måder at få vejrudsigten på, fordi situationen kan ændre sig hurtigt.
- Livline til fastgørelse i en D-ring eller i redningsvesten
- Overlevelsesdrager er også en god investering til længere ture.