fbpx

Et par døgn ved Øresund

Natur og kultur møder hinanden ved de smukke havne i det nordlige Øresund

FOTO: David Trood og Henrik Numelin

Kursen er sat til Rungsted Havn, hvor vi vil indtage yderligere åndelig føde. Men også få provianteret, for snart er den sidste beskøjt fortæret. Der er travlhed på havnekontoret, hvor du også kan leje cykler og ved pedalkraft transportere dig til havnens mange forretninger og de gode indkøbsmuligheder i tre indkøbscentre: Rungsted Bytorv (1 km), Hørsholm Midtpunkt (3 km) og Kongevejscentret (4 km). Området tilbyder mange muligheder for at cykle på stier til seværdighederne.

Vi møder flere sejlere, der har hanket op i golfbag’en og er på vej til de nærliggende golfbaner for at gå et par runder.

Museerne ligger tæt i denne del af landet, hvor kunstnere og krejlere har slået deres folder gennem tiderne. Vi har sat tid af til at se nogle markante og nogle mere ydmyge af slagsen. På Museum Nordsjælland i Hørsholm kan du møde stenalderjægerne fra Nivåfjorden i form af grave med 7.500 år gamle skeletter, redskaber og modeller af deres bosteder. Og et sandt drama, kan du opleve gennem historien om oplysningsmanden Struense, der led så krank en skæbne, da landets førende ikke var klar til hans moderne reformer. Eller til hans kærlighedsaffære med Dronningen for den sags skyld. I udstillingen ser vi skrifter, tegninger og billeder fra rettergangen og hetzen mod ham.

Fra havnen er der blot en kort gåtur til Rungstedlund, hvor en af Danmarks verdensberømte digtere blev født og senere døde. Den ældste del af Rungstedlund er fra omkring 1680. Her blev Karen Blixen født i 1885, og her boede hun størstedelen af sit liv. I dag er Rungstedlund museum, hvor Karen Blixens stuer står, som de gjorde ved hendes død i 1962. Publikum har også adgang til den smukke park, hvor man under et stort bøgetræ finder Karen Blixens grav.

På vandet igen

Vi sejler Rungsted agterud og tager den korte, men meget smukke tur langs kysten til Nivå, som er vores udgangspunkt for flere kultur- og naturture i omegnen. Vi er på cyklerne igen, og efter godt 15 minutters trampen i pedalerne, når vi Louisiana Museum of Modern Art, der er et af Danmarks museumsflagskibe, når det gælder formidling af moderne kunst. Mere end 600.000 gæster besøger årligt museet i Humlebæk, hvilket gør Louisiana til en af de ti mest besøgte attraktioner i landet.

Museet er anerkendt for sin nutidskunst, men også for det fine samspil mellem kunst, arkitektur og landskab.

Ikke langt fra Nivå Havn ligger Nivaagaard Teglværks Ringovn, hvis imponerende skorsten kan ses viden om. Ringovnen er det eneste teglværksmuseum på Sjælland. På stedet har der været teglværksdrift siden 1701. I løbet af 1800-tallet udviklede teglværksdriften i Nivaa Strandenge sig til en storstilet industri med tre meget store teglværker, der lå side om side med hver deres store lergrave, smalsporsbaner og udskibningsmoler ud i Øresund. Produktionen på teglværkerne fortsatte helt frem til ca. 1980. På museet findes en udstilling af historiske teglprodukter og håndværktøjer.

Arbejdere på ringovnen spillede i øvrigt en stor rolle i redningen af de danske jøder til Sverige under 2. verdenskrig. Dansk-jødiske flygtninge ankom dag og nat – til fods, med tog, i biler og i lastvogne og kunne i hemmelighed opholde sig i Ringovnen, indtil lokale fiskere var klar til at sejle dem til Sverige.

En royal udflugt

En af de smukke naturoplevelser i Øresund er solopgangen. Her langt mod øst i Danmark er solen tidligt på færde i sommermånederne, og dens opstigning er en god grund til at komme ud af fjerene og få taget hul på dagen. Således også denne dag, hvor turen går til Fredensborg, som ligger en times buskørsel fra vores havn.

Fredensborg er en ganske hyggelig by, der er vokset op omkring slottet. Fredensborg Slot bliver ofte betragtet som Danmarks Versailles, og det ligger i en enestående kongelig barokhave med Danmarks måske mest storslåede haveanlæg.
Fredensborg Slot blev bygget som jagtslot for Frederik 4. og danner ofte ramme om store begivenheder i Kongehuset. Regentparret benytter slottet om foråret og efteråret. Haven er i de seneste år blevet ført tilbage til den oprindelige barokstil, med lange lindealléer, som udgår fra slottet i stjerneform, der engang symboliserede den enevældige konges magt. De lange alléer munder ud i den idylliske Esrum sø og undervejs møder man en række nyrestaurerede historiske marmorskulpturer. Om sommeren sejler der en turbåd på Esrum sø fra Skipperhuset. Her kan du også leje kanoer og kajakker, hvis du vil prøve kræfter med den fornøjelse.

Hvis du vil læse mere om Rungsted havn og området, så læs med her: www.rungstedhavn.dk og på Havneguiden her: https://havneguide.dk/havn/rungsted-havn

Denne artikel er fra Tursejleren 2023 – 4. udgave.