fbpx

Et par døgn i Fjellebroen havn

Her er fred og ro fra storbyens marinapostyr. Med andre ord det ideelle sted at samle tankerne og lade batterierne op.

FOTO: Knud Mortensen, Nils Jepsen, Zsolt Sándor og Lars Ploug

Når vejrguderne ikke ser med milde øjne på os sejlere, og lader en ugunstig vind og kolde regnbyger følge os. Så kan man sagtens få fornemmelsen af, at det er tid at søge i havn og få den indre sol til at skinne igen. Kommer man fra nord ned gennem Lillebælt eller fra syd mod nord, så kan valget falde på Fjellebroen Havn i Nakkebølle Fjord på det smukke Sydfyn. Det vil givet vise sig at være den helt rigtige valg, for efter et par dage i den sydfynske idyl, så vil modet være vendt tilbage. Og – ikke mindst – glæden ved sejlerlivet også.

Her i det blandede miljø med lystsejlere og nogle få erhvervsfiskere skal man ikke sætte næsen op efter lørdagshavnejazz, cafe latte og stjerneskud på restauranten. Kiosken er havnens eneste butik, og den forsyner gæsterne med diverse fornødenheder og sejlerbørnene med dagens ration af is. Havnens faciliteter er gode og fuldt ud tilstrækkelige. Der er gode grillpladser, hvor det er muligt at grille sin aftensmad, hvilket mange sejlere benytter sig af. Havnens beliggenhed inde i Nakkebølle Fjord gør, at her er roligt for alle vinde. Og med en så fredfyldt og smuk natur lige uden for kahytten er det bare at læne sig tilbage og nyde tilværelsen.

Som altid, når modvinden har lagt sig, og solen er kommet frem på himlen, så vender eventyrlysten tilbage. Selv om der ikke er mange aktiviteter på havnen til at distrahere, så er der til gengæld en spændende omegn, som en cykeltur kan åbne op for. Tag f.eks. med her.

HISTORISK EGN

Fjellebroen Havn er anlagt som udskibningssted i 1764 af godset Rødkildes ejer. Godserne havde, udover købstæderne, ret til at handle. Den givtige færdsel med varer som f.eks. kvæg, korn og træ foregik lettere over vand end over land. Omkring udskibningsbroen voksede en by, der i midten af 1800-tallet levede af fiskeri, søfart, skibsbyggeri og rederivirksomhed. Der blev udskibet tømmer fra de nærliggende skove og stedet havde egen sejlskibsflåde, toldsted, motorfabrik, bådebyggeri, kro og bageri.

NAKKEBØLLE SANATORIUM

Afstand fra Fjellebroen – 2,5 km.
På vestsiden af Nakkebølle Fjord ligger de flotte bygninger af Nakkebølle Sanatorium, der blev opført i 1907 af Nationalforeningen for Tuberkulosens bekæmpelse. På sanatoriet var der plads til ca. 140 voksne kvindelige patienter. Frem til 1969 fungerede det som rekreationshjem for tuberkulosepatienter, men har derefter levet en omskiftelig tilværelse bl.a. som plejehjem for Odense Kommune frem til 1985, opholdssted, skole og søfartsskole samt flygtningecenter. Ved vandet er der borde og bænke, hvor formiddagskaffen fint kan indtages.

LILLE OG STORE SVELMØ

Afstand fra Fjellebroen – 4,5 km.
Kør yderligere et par km. sydvest og stå af cyklerne ved Svelmø landingsplads. Her lige ude for kysten ligger en lille ø-perle i det sydfynske øhav. Svelmø har et rigt dyreliv, flot natur og en særlig ro. Svelmø har ingen færgeforbindelse, men er forbundet af ebbevejen fra Østergyden mellem Nab og Nakkebølle. For at komme ud på øen, skal man vade ca. 500 meter ad en ebbevej til Lille Svelmø, hvor vandet kan komme til at gå dig til lårene. Spændende.

Det er mest behageligt sidst på sommeren og mest mageligt fra ladvognen bag på en traktor. For der arrangeres nemlig også guidede ture af 3-4 timers varighed med traktor ud til øen. Det er tilladt at færdes langs stranden og på de uopdyrkede arealer. Der er en stor havterne- og stormmågekoloni, en stor hættemågekoloni og digesvaler.
Lille Svelmø er en 2,5 km lang smal tange, der er i konstant forandring afhængig af vind og vejr. De sidste mange år er den vokset hver vinter med nye sandaflejringer. Nu er der på midten af øen dannet en stor havsø, der kaldes lagunen. Her samles tusindvis af fugle om vinteren. Store Svelmø er 27 ha stor og består af en 15 m høj moræneknold med delvis tilgroede klinter.

BRAHETROLLEBORG SLOT – RHODODENDRONPARKEN

Afstand fra Fjellebroen – 12 km.
Er der lidt mere krudt i benene, så er turen til Brahetrolleborg Slot meget smuk. Undervejs kommer I forbi Brændegård Sø, der har masser af fugleliv at kigge på. Søen er Fyns næststørste og særlig i foråret er der aktivitet. Især kolonien af skarver tiltrækker sig opmærksomhed, men man kan også være heldig at få øje på en havørn eller to.

Rhododendronparken ved Brahetrolleborg Slot er selvsagt flottest, når den blomstrer medio maj til begyndelsen af juni. Parken er en privat have, men det er tilladt at gå i parken ad den markerede rute.

Man ved ikke med sikkerhed, hvornår de første rhododendron blev plantet ved Brahetrolleborg. Det kan have været i forbindelse med omlægninger af parken i 1800-tallet. Omkring midten af 1800-tallet var rhododendron højeste mode i engelske parker, så mon ikke man også har været med på moden på Brahetrolleborg. Hovedparten af tilplantning med rhododendron er sket i begyndelsen af 1900-tallet, hvorfor parkens rhododendrontræer i dag er mere end 100 år.

FAKTA OM FJELLEBROEN HAVN

Fjellebroen havn er en fiskeri- og lystbådehavn med plads til ca. 200 både. Største skibe, der kan besejle havnen, er ca. 25 m med en bredde på 5 m og dybgang på 2,3 m. Forskellen mellem middelhøjvande og middellavvande er 0,3 m. I storm op til 1,2 m. Havnen kan bedst besejles om dagen gennem et smalt og kroget løb. Løbet ind til havnen er afmærket med bøjer, som alle bærer refleks. Det er muligt at låne cykel, hvis du skal handle i den nærmeste brugs, som ligger i Ulbølle ca. 3 kilometer fra havnen. Cyklerne er placeret ved spilskuret, som ligger centralt på havnen. Øhavsstien går lige forbi Fjellebroen Havn med mulighed for en smuk travetur.

Hvis du vil læse mere om Fjellebroen havn og området, så læs med her og på Havneguiden her.

Denne artikel er fra Tursejleren 2023 – 1. udgave.