fbpx

Dieselpest – hvad er det, og hvordan skal du reagere?

TEKST: Cille Rosentoft

Dieselpest er en almindelig og skjult trussel for bådejere med dieselmotor. Det refererer til en infektion forårsaget af mikroorganismer, der trives i dieselbrændstof. Disse organismer kan forårsage en række skadelige problemer i bådens brændstofsystem, hvilket kan føre til motorproblemer, tilstopning af filtre og alvorlig skade på brændstofsystemet som helhed.

I denne artikel vil vi se nærmere på, hvordan dieselpest opstår, hvilke konsekvenser dieselpest kan have, og hvordan du forebygger og behandler dieselpest og dermed beskytter din motor.

Hvad er dieselpest, og hvorfor skal du reagere på det?

Dieselpest er som nævnt tidligere mikroorganismer, der lever i dit brændstof. Når mikroorganismerne dør, samler de sig som plamager eller klumper i sorte eller mørkebrune nuancer. Når du sejler, og din tank dermed kommer i bevægelse, river plamagerne sig løs og kan derfor sætte sig i dieselfiltrene, når brændstof strømmer mod motoren.

Dieselpest er ikke noget, du skal ignorere. Det kan forårsage ødelæggelser og give store problemer. For det første kan dieselpest føre til forstoppede brændstoffiltre, hvilket kan resultere i nedsat ydeevne, tab af motorkraft, hyppige afbrydelser og startproblemer.

Derudover kan dieselpest føre til rust og tæring, hvis der ikke reageres i tide. Der kan udvikle sig en anden form for mikroorganismer, som tærer på blandt andet rustfrit stål, som din tank højst sandsynligt er bygget af.

I værste fald kan ubehandlet dieselpest ødelægge din motor. Der er derfor god grund til at reagere, hvis du mistænker eller konstaterer dieselpest i din tank.

Identifikation af dieselpest

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er ramt af dieselpest, får du her en beskrivelse af, hvordan du genkender og diagnosticerer det:

 • Hvis du opdager slam, klumper eller plamager, når du inspicerer din brændstoftank, er der sandsynligvis dieselpest. Uanset hvad skal du rense din tank ved sådan en opdagelse, da plamagerne let sætter sig i filteret og stopper brændstoftilførslen til din motor.
 • Hvis dit dieselbrændstof er uklart eller har et misfarvet, mørkt eller mudret udseende, er der grund til at undersøge det grundigere.
 • Hvis du ved en inspektion af brændstoffiltrene finder klumper eller plamager, der har samlet sig, er det også et tegn på dieselpest.

Hvad øger risikoen for dieselpest, og hvordan forebygger du det?

Risikoen for, at din dieseltank rammes af dieselpest, er større i de kolde måneder, hvor der opstår kondens i tanken. For at undgå, at det opstår, kan du enten fylde din tank helt op med diesel og/eller tilsætte additiver, der forebygger dieselpest og forlænger dit diesels holdbarhed.

Du skal også sørge for regelmæssig gennemgang og rengøring af din dieseltank som et led i forebyggelse af dieselpest. Ved at holde din dieseltank ren og tør, minimerer du risikoen for udvikling af dieselpest.

Hvordan behandler du dieselpest?

Hvis du er ramt af dieselpest, skal du sætte gang i en behandling, der fjerner det. Det gør du på følgende måde:

 1. Dræn og rengør din dieseltank.
  Første skridt er at tømme din tank for diesel og efterfølgende rengøre den i alle hjørner og kroge. Til rengøringen kan du enten bruge ren diesel, et produkt lavet til at rense dieseltanke, eller rent vand. Hvis du anvender vand, skal du være helt sikker på, at du får tørret tanken grundigt efterfølgende.
 2. Udskift filtre og rengør hele dit brændstofsystem grundigt.
  Næste skridt er at udskifte dine filtre og sørge for, at hele dit system også er renset. Du kan med fordel gennemgå den vej, din diesel løber fra tank til motor, så er du sikker på, at du kommer hele vejen rundt.
 3. Så er det tid til at fylde din dieseltank med ren diesel.
  Når du har været igennem hele systemet og sikret dig, at din tank er tør, hvis du har brugt vand til at rense, er det tid til at fylde tanken med ren diesel igen. Når det er gjort, skal du sejle en tur for motor og få den rene diesel fordelt i hele systemet.
 4. Sørg for at vedligeholde og rengøre dit dieselsystem løbende.
  Efterfølgende er det en god idé at lave løbende vedligehold og rengøring for at undgå, at der udvikler sig dieselpest igen. Forebyg ved at fylde din tank helt op med diesel eller tilsæt additiver.