fbpx

Blå Oplevelser på Randers Fjord

Tekst og tilrettelæggelse: Frank Flemming Pedersen, FFP Kommunikation

Danske Tursejlere siger tak for lån af foto til: Randers Kommune, Visit Randers, m.fl.

Udgivet i 2024

INDLEDNING

I Randers Fjord er Gudenåens udløb i Kattegat, og er ca. 30 km lang. Den begynder nøjagtig midt under Randersbro, hvor vi på den ene side af broen har Guden- åen og på den anden side Randers Fjord. Nogle vil dog hævde, at Gudenåen først bliver til en egentlig fjord efter Uggelhuse, hvor afstanden til Kattegat er 20 km. Men uanset hvad, så er fjorden på mange måder unik, idet den både har et øst-vest vendt forløb og et nord-syd vendt forløb. Fra Randers løber fjorden som de andre østjyske fjorde øst-vest, men ved Uggelhuse slår fjorden et knæk på 90 graden og løber nord-syd.

Det er også her at Allingåen og Grund Fjord løber sammen med Randers Fjord. Fjorden er sejlbar for fragtskibe ind til Randers. Det er for det meste fritidssejlere og småbåde, der benytter farvandet mellem Kattegat og Randers, hvor der i den ydre del af fjorden er fri hastighed, mens der fra Kanaløens nordspids og til Randers Havn er fartbegrænsning på 6 knob.

I 2018 blev området ved Randers Fjord udpeget til Naturpark. Det 293 kvadratkilometer store område har mange forskellige naturtyper. Rørskovene og strandengene langs fjorden rummer et rigt fugleliv, og i selve fjorden trives mange fiskearter. Alt sammen kan det nydes fra vandsiden og på land, hvor der flere steder er etableret borde og bænke, shelters og fugletårne, som man frit kan benytte. Langs fjorden kan man være heldig at se den store fiskeørn, som med et vingefang på op til 1,7 meter svæver elegant i luften på udkig efter fisk. Nogle gange ses fiskeørnen også siddende på toppen af fjordens bundgarnspæle.

Naturpark Randers Fjord er en perle for alle, der ønsker en femstjernet blå oplevelse på sejlturen. Tag tiden til det. Gør et ophold eller to og prøv nogle af de mange forskellige aktiviteter i naturen, der tilbydes undervejs. Har du fået mod på at dykke ned i de Blå Oplevelser i Naturpark Randers Fjord, så kig ind på www.blaaoplevelser.dk og find inspiration til din næste tur.

Blå Oplevelser på Randers Fjord

Allerede ved indsejlingen fra Kattegat til Randers Fjord får vi en forsmag på, hvad der venter os de kommende dage på turen til Randers. Nord for sejlrenden ligger de to større Mellempolde samt nogle mindre græsbevoksede holme og sandbanker på lavt vand. Disse småøer og strandengene er fine ynglesteder for terner, strandskade, stor præstekrave, rødben, engpiber og sanglærker. Langs kysten ses masser af andefugle og forskellige gæs herunder lysbuget knortegås, som ankommer til området i september måned. Vi er i et naturområde, hvor fuglelivet er både rigt og mangfoldigt. Men også under vandet er der masser af liv. Sild, hornfisk, skrubber og laks kommer her gerne. Og det gør sælerne så også. Fra oven betragter tårnfalk, musvåger, fiskeørn og høge livet under og over vandet. Man kan selv være vidne til naturens mangfoldighed, hvis man tager et ophold ved en af de tre Turbøjer, der er udlagt ved Udbyhøj og ved Kanaløen.

Det er her ved fjordens udløb, vi finder Udbyhøj Lystbådehavn, som er et strategisk godt sted at gøre det første ophold. Fordi der er meget at se på. Er man på rejse med børn og/eller unge, så er der meget at være med i netop her.

SKANSER OG KANONBÅD

Apropos strategisk beliggenhed så gælder det også for Udbyhøj i historisk perspektiv. Under Englandskrigene i 1801-14 anlagdes en stor mængde forsvarsskanser langs de danske kyster. I tiden efter Københavns bombardement i 1807 kom der virkelig fart i byggeriet. I alt 214 skanser blev anlagt ved strategiske punkter, og skansen ved Udbyhøj er en sådan. Herfra kunne man overvåge og forsvare indsejlingen til Randers. Skanseanlægget omfatter det stadig synlige og nu fredede skanseanlæg på sydsiden af fjorden samt en nu forsvundet skanse på nordsiden ved Demstrup Vasehus.

En nyskabelse ved Udbyhøj er etableringen af ”Kanonbåden”, som er en mobil formidlingsplatform på vand, der informerer om Naturpark Randers Fjord, og som navnet antyder, trækker tråde helt tilbage til Englandskrigene. Dengang indgik fire kanonbåde nemlig som en del af skanseanlægget. I dag er formålet mere fredeligt. På Kanonbåden kan turister og andre besøgende nemlig finde inspiration til ophold i Naturpark Randers Fjord. Det øvre dæk er altid åbent for besøgende, der i kikkert kan tage fjorden i nærmere øjesyn. Kanonbåden er beklædt med tagrør, der er meget karakteristiske for Randers Fjord.

GØR DET SELV

Udbyhøj Lystbådehavn er et mindre slaraffenland for børn, unge og andre med lyst til at udforske og udfolde sig i den omkringliggende natur. Selvfølgelig trækker den fine badestrand mange til, for badevandstemperaturen er som regel et par grader varmere end alle andre steder. På havnen finder man også Grejbasen i et skur fyldt med en masse forskelligt grej til leg og aktiviteter på havnen.

Grejbasen stiller fiskenet, krabbefangere, stereolupper, vandkikkerter, redningsveste, waders og meget andet udstyr gratis til rådighed. I vandet vrimler det med småfisk, rejer, børsteorme, muslinger og snegle, som man kan studere. Man kan også finde inspiration og vejledning til forskellige aktiviteter, som f.eks. doodling – altså male mønstre – på sten, bygge sin egen krabbestang eller til at fange krabber og lave suppe. Der er adgang til alle herlighederne ved at låse sig ind ved at sende en sms på sin telefon.

LÆNGERE IND I FJORDEN

Men der er mange andre oplevelser og aktiviteter i vente længere inde i fjorden. Så det er tid til afgang. Lige ved lystbådehavnen finder vi Udbyhøj Kabelfærge, der trækkes over fjorden mellem Udbyhøj Nord og Syd ved hjælp af en wire på 305 meter. Ved Skalmstrup Vig slår fjorden et lille knæk, og her løber Tvede Å ud i fjorden. Det er et yndet sted for lystfiskere, for åen er et fint gydevand, og der er en god bestand af ørreder. Området er også en magnet for mange fugleentusiaster, der iført kikkert og gummistøvler gerne er på farten og på udkig efter fiskeørn, musvåge og rørhøg.

Lidt syd for Skalmstrup Vig passerer vi på fjordens østside Kanaløen, som opstod af materiale fra opgravning af den afmærkede sejlrende gennem Randers Fjord. Lidt sydligere ligger færgeforbindelsen mellem Mellerup og Voer, der er Danmarks ældste Kgl. Privilegerede overfart fra 1740. Siden 1963 har Danmarks mindste motorfærge “Ragna” stået for overfarten over den kun 470 m bredde fjord på få minutter. Vi lægger til i Mellerup Lystbådehavn på fjordens vestbred, hvor mindre gæstebåde ofte er på visit. Man kan også søsætte sin medbragte båd fra slæbestedet her, hvis man ønsker det.

MELLERUP-VOER OG FJORDCENTRET

Ragna fragter os over fjorden til Voer, hvor vi skal besøge Kyst- og Fjordcentret, der er et oplevelsescenter for hele familien. Her er der lagt op til aktiviteter, som handler om at være aktiv i naturen. Og om at lære mens man leger. Her er der rig mulighed for at udfordre sig selv og hinanden. På den store legeplads kan man bl.a. lege med vand, som jo altid er et hit. Og på motoriklegepladsen, der både er for børn og voksne, bliver balancen og andre motoriske evner sat på prøve på balancebommen og i svævebanen. Har man svært ved at beslutte sig for, om man vil spille kroket eller golf, så er fusionsspillet krolf måske sagen. Og så kan man deltage i mange sjove, gamle lege, som måske er gået lidt i glemmebogen.

DET VÅDE ELEMENT

Krabbebassinet er fyldt med krabber og småfisk – ja med alt det, som Kyst- og Fjordcentrets gæster fanger. Det er nem- lig en meget populære aktiviteter at få et par waders på og med net og spand under armen at gå ned til fjorden og forsøge at fange noget levende. Det, man fan- ger, tager man med op til personalet på Fjordcentret, som fortæller, hvad man har fanget. Kyst- og Fjordcentret har waders fra støvlestørrelse 28 til størrelse 50, så de fleste kan være med.

Indendørs i Kyst- og Fjordcentret er der mere leg og læring. Hejseværket, hvor en 4-5 årig sagtens kan hejse mor eller far højt op i luften, er altid en stor vinderaktivitet for de mindre. I det hele taget rummer udstillingen mange ting, man kan få lov at røre og gøre ved. På rebslageriet kan man få lov at lave sjippetov, eller slå knob og stik.

I BÅD ELLER EN KANO PÅ FJORDEN

På Kyst- og Fjordcentret kan man også leje både og kanoer, og derved komme til at opleve fjorden på en ny og spændende måde. De 14 fods både er af typen Askeladden og er forsynet med en 4 hk motor. De er meget stabile, og når motoren ikke er større, så kræver det ikke specielle licenser for at få lov til at sejle dem. Bådene er godkendt til 5 personer, og der medfølger redningsveste og andet sikkerhedsgrej bare for det tilfælde, at der skulle blive brug for det.

Det meste af Randers Fjord er ganske lavvandet og er derfor velegnet til en kanotur. Der er masser af plads at padle på, og sejlrenden er godt afmærket, så man ikke kommer derud uden at være klar over det. En kanotur kan starte fra Fjordcentret, hvor man er klar til at tørne ud på den smukke fjord. Rednings- veste er en selvfølgelighed og skal bæres under hele turen.

En af de unikke ting ved Randers Fjord er de store rørskove, hvor der er damme forbundet med små kanaler. Det er en ren jungle at sejle i. Der er flere ruter at vælge imellem, men for de fleste er kanoturen syd på den mest oplagte. Her kan man hele tiden sejle på så lavt vand, at man kan bunde, hvis kanoen skulle kæntre. Det er også turen sydpå, der giver mulighed for at opleve de store rørskove. Man kan låne et kort og en gps på Kyst- og Fjordcentret, så man finde rundt. Det kan være en intens oplevelse, og det anbefales at man afsætter op mod 3 timer til turen til rørskovene/dammene.

I REGNSKOVEN PÅ TIDSREJSE

Mellerup Lystbådehavn ligger midtvejs på Randers Fjord. Så med de gældende hastighedsbegrænsninger, så tager det blot 1,5 time af sejle til Randers med 6 knob. Vi anduver lystbådehavnen ved Dronningborg, som er en stille og rolig havn, hvor vi har let adgang til at gøre vores indkøb. Der er desuden kort cykelafstand til en meget stor blå oplevelse: Randers Regnskov. De tre ikoniske kupler, der rummer dyr og planter fra Sydamerikas, Afrikas og Asiens regnskove er en populær attraktion. Fornyeligt har man her udvidet oplevelsesuniverset med et 22.000 m2 stort udendørs område kaldet ”Tidsrejsen”.

Her bliver vi taget med på en spændende rejse tilbage i tiden og møder nogle af de dyr, planter og folkeslag, der engang levede her på egnen. Her kan man også lege sig til viden og i autentiske rammer blive inspireret af forskellige tidsnedslag. Tidsrejsen starter lige før sidste istid, hvor gigantiske træer på størrelse med et 30 etagers højhus tronede op i landskabet. På den tid prægedes landskabet af tætte skove og store åbne sletter, hvor neandertalere og hulehyæner levede side om side. Hulehyænen er uddød.

Vi kommer også på besøg i bondestenalderen og dens mere fastboende befolkningen. Her var den europæiske los en hyppig gæst i de danske skove. Rejsen fortsætter til jernalderen, hvor det ikke var unormalt at ende sine dage i offermosen.

Nutidens Danmark er repræsenteret ved en helt ny gruppe dyr – tamdyrene. Vi møder geder, grise og køer og kan endda klappe nogle af dem. Tidsrejsen formidler fint, hvordan menneske og naturen har været i samspil gennem tiden. En tur ad Randers Fjord i Naturparken er Blå Oplevelser på øverste hylde, men fik vi set det hele? Fik vi set det meste? Fik vi set det væsentligste? Hvis ikke, så må vi tilbage.