Strøm – en vigtig del af din båd. Strøm og ledninger i din båd er essentielt og vel nok et af de vigtigste elementer omkring sikkerhed i din båd. Kabler og batteri forsyner din motor med strøm, og hvis dette ikke er i orden, starter din motor ikke. Du kan derfor havne i uønskede situationer på vandet eller i havnen, når du forgæves forsøger at få motoren startet, eller at få liv i andet elektrisk afhængigt udstyr som kortplotter, lys, pumper osv. Vi giver her et par eksempler på, hvordan du på en let måde, og med almindelig gør-det-selv kompetence, sikrer dig bedst muligt, omkring strøm og batteri i båden. Det er dog altid en god ide at rådføre dig hos professionelle, inden du går i gang med elarbejdet ombord, og/eller få en fagperson til at gennemgå dine installationer, når arbejdet er udført.
BATTERIET
Bådens eneste strømforsyning kommer fra batteriet, og det er dette, der sikrer dig strøm under alle forhold. Derfor er det vigtigt, at det er 100% i orden, hvilket du kan sikre dig på følgende måde:
- Hold det opladede i havnen, om vinteren og under sejlads
- Er du i tvivl om dit batteris funktionsevne – så få det skiftet ud
- Monter en hovedafbryder, så du er sikker på, at al strøm er afbrudt, så der ikke er noget, der aflader batteriet
På en enkel installation med et enkelt batteri i båden og med en benzinmotor, der oplader batteriet, imens man sejler, er 60-80 amperetimer en fin størrelse og dækker behovet for altid at kunne starte. Jo større behov du har for at anvende strøm, når du ligger stille med motoren slukket, jo større skal din batterikapacitet være.
Hvis du blot har behov for et batteri til at starte båden, og andet elektronik ikke anvendes, uden at motoren kører, er et batteri omkring 60 amperetimer tilstrækkeligt, da det i denne situation er start-strømmen, der er vigtig.
Er din motor i båden en indenbords dieselmotor, skal du anvende et større batteri end almindeligt, da den har større startmotor og højere kompression. Ofte vil man i både, som anvendes til tursejlads, have to separate ”batteri-banker”. Et startstartbatteri til at start motoren, og et eller flere forbrugsbatterier til alt andet ombord, som kræver strøm herunder f.eks. navigationsudstyr, køleskab, lys, selvstyrer, opladning af mobiltelefoner m.m.
HOVEDAFBRYDER VIGTIGT
På alle installationer i båden er det en god ide at montere en hovedafbryder mellem batteriet og bådens ledningsnet. Hovedafbryderen afbryder strømmen til alt på båden, og det giver dig flere fordele:
- Alt strøm afbrydes, så du minimerer risiko for kortslutning og brand i båden
- Du sikrer dig, at der intet er på båden der aflader batteriet, når båden ligger i havn eller står til opbevaring
- Det er et godt supplement til anden tyverisikring, hvis båden ligger i havn, at den ikke umiddelbart kan startes og sejles væk
Hovedafbryderen placeres bedst på et tørt sted, hvor der er let tilgang til denne, så den let kan betjenes, når du ankommer til båden, eller når den tages op på trailer. Husk gode kraftige kabler til tilslutningen og anvend kabelsko, der passer til kablets dimensioner. Kabelsko i de store størrelser loddes eller klemmes på. Beskyt også gerne med krympefleks udover kabelskoen, da det beskytter mod fugt.
KABLER OG POLSKO
Almindelige kobberkabler irrer og korroderer med tiden, når de udsættes for saltvand eller andre hårde miljøer. Derfor er det vigtigt at de efterses og udskiftes ved behov – helst til fortinnet kabel, der bedre modstår påvirkninger. Vær særlig opmærksom på forbindelser på selve batteriet, og ved en eventuel hovedafbryder, og beskyt også gerne med batteripolfedt, der danner en beskyttende hinde.
OPLADER
Når båden står til opbevaring, eller ligger i havn, er det nødvendigt jævnligt at oplade batterierne ved hjælp af en 220V oplader. Batterier kan tage skade, hvis de står afladet for længe, hvilket kan forkorte deres levetid markant. De fleste modeller af opladere på markedet er intelligente og tilpasser automatisk ladestrømmen efter batteriets behov. Det betyder, at du derfor kan tilslutte opladeren og blot lade den være tilsluttet batteriet, selvom du ikke er i båden. Hvis du laver en fast installation, er det en god ide at udskifte de medfølgende kabelklemmer med kabelsko, der så skrues direkte på batteriet.
BATTERITYPER
Der er flere forskellige batterityper på markedet, men dette vil vi undlade at komme nærmere ind på i denne artikel. Dog kan det her nævnes, at man typisk deler typerne groft op i:
- a) almindelige blybatterier
- b) AGM-batterier
- c) Gel-batterier
- d) Lithium-batterier
For at vurdere det optimale batteri, som matcher ens eget behov, vil man ofte kigge på parametre som forventede antal cyklusser, kapacitet, max afladning m.m. Vi anbefaler derfor, at du rådfører dig grundigt hos forhandleren, inden du vælger batteriet til din båd.
Denne artikel er fra Tursejleren 2023 – 3. udgave.