fbpx

Bådelaug får flere med ombord

Erfaringer fra Bådelauget Kerteminde viser, at flere kommer på vandet i en sejlerfælleskab. Og at ideen om at gøre det lettere at få adgang til oplevelsen på vandet er bæredygtig, hvis ambitioner og intentioner tilsættes den rette realisme.

FOTO: Martin Wiedemann, Bådlauget Kerteminde

Da Bådelauget Kerteminde blev startet i 2020, var det med ambitioner om at bringe mennesker sammen om naturoplevelser til søs og bruge sejladsen til at udvikle godt sømandskab og kammeratskab på tværs af alder og køn. Og lauget lagde også flot fra land.

Vi startede med at købe Rasmine – en Duet 25, og siden overtog vi et par Hurley 18’ere, hvoraf den ene nåede at blive brugt to sæsoner. Vores medlemsforening voksede hurtigt til 8-10 personer, men midt i coronaperioden så skrumpede den ind igen, fortæller en af stifterne af Bådelauget Kerteminde, Martin Wiedemann.

FLERE PÅ VANDET

Når man gerne ville have flere til at deltage i aktiviteterne på vandet, så skyldtes det ifølge Martin Wiedemann, at alt for mange aktiviteter er alders- og kønsopdelt. I Bådelaug Kerteminde var piger og drenge velkomne fra 13 års alderen. Det samme gjaldt for alle, der gerne ville dyrke sejlerfællesskabet.

Der er nogle, der ikke magter at have sin egen båd mere, men sagtens magter at sejle med andre og gerne vil dele deres erfaringer. Andre igen kan være nysgerrig på – men har ingen viden om – sejlerlivet. Og så er der dem, der ikke har lyst til at sejle så meget alene, og derfor søger andre sejlere. Intensionen var, at vores bådelaug var for alle disse mennesker, lyder der fra Martin Wiedemann.

DE KLASSISKE BÅDE

Bag erhvervelsen af bådene i laugets spæde start, lå også intensionen om at bevare de klassiske både og give dem en renæssance og et nyt liv i regi af Bådelauget Kerteminde. Men det skulle vise sig, at den proces trak alvorligt på ressourcerne.

Vi begik den fejl lidt for hurtigt at udvide med mere end den første båd. Vi købte endda en Drabant 22 for at restaurere den og knoklede på i lang tid, inden vi erkendte, at vi ikke havde tiden til en egentlig restaurering og endte med at forære den væk, erindrer Martin Wiedemann.

OPLEVELSER I DET BLÅ

På trods af Coronasituationen så sejlede lauget i sin egen lille boble i en tid. Kerteminde Bugt og turene om Romsø bød ofte på de naturoplevelser, som lauget var stiftet for. Og der blev jublet ombord, hver gang der var marsvin eller sæler i farvandet.

Mange unge fik også også en tur på vandet for at afprøve denne form for fritidsaktivitet. Bådelaugets medlemmer inviterede unge med ud i bådene, og de kvitterer ved at være lærevillige og stolte, når færdighederne skulle læres.

Vi havde et fællesskab, hvor flere fik mulighed for at sejle og for at få stærke sejlerkompetencer. Man uddannede flere skippere undervejs, som derefter var godkendt til at tage en båd selv eller arrangere ture med de andre, konstaterer Martin Wiedemann.

BÅDELAUGET GENFØDES I FAABORG

Men man havde slået for stort et brød op. Intension og ambitioner kunne ikke nå sammen, og man besluttede at afhænde alt på nær Duetten Rasmine. Men lysten og viljen til at ville sejlerfællesskabet har ikke forladt ildsjælene. I sin knap 3 årige levetid høstede kræfterne bag Kerteminde Bådelaug gode og vigtige erfaringer, som nu kommer et nyt bådelaug til gode. Man starter op i det små og giver det tid til at vokse, for at medlemsskaren skal konsolideres.

Vi starter nu op forfra med base fra Faaborg, så der vil man kunne finde os fremover. Fra Faaborg er der unikke turmuligheder både meget korte og lidt længere og spændende udfordrende farvand at navigere og besejle. Hurley’erne er solgt, og Duetten Rasmine er netop nu under klargøring inden udflagningen til Faaborg. Vi er i dag et delebådsfællsskab af fire og vil gerne have flere med ombord i Bådelauget Sydfyn. En andel koster ca. 4-5.000 kr. plus andelen i driften af båden, og alle kan være med. Også bare som gæst for at finde ud af, om det er noget for en, siger Martin Wiedemann.

VI SEJLER SAMMEN

Det behøver ikke være besværligt at være sejler! I Danske Tursejlere arbejder vi for at få flere på vandet og hylder derfor initiativer, der netop giver flere mulighed for at opleve et maritimt fritidsliv med perspektiv. I en række artikler sætter vi derfor nu fokus på inspirerende initiativer, der gør det lettere at blive og være sejler.

Denne artikel er fra Tursejleren 2023 – 2. udgave.