Årets skulderklap går til den smukke Brejning Lystbådehavn med den fantastiske beliggenhed i naturskønne omgivelser.
Hvis du vil forkæle dig selv på turen langs den jyske østkyst så læg roret om og gå ind i åbningen i kysten mellem Trelde Næs og Juelsminde. Så har du blot et par timers sejlads til fjordbyen Vejle, hvor du kan nyde byens lyksaligheder. Men gør dig selv den tjeneste at tage et ophold i Brejning Lystbådehavn. Havnen er moderne, flot designet og har en fantastisk beliggenhed i et kuperet terræn.
Turen ind gennem Vejle Fjord er en oplevelse af de fine. Med godt vejr, god tid og godt udsyn er der masser at se på – hele vejen. På fjordens sydside på Kasser Odde står den 21 m høje gittermast, der udgør Trelde Næs Fyr. Næsset er et dejligt naturområde med skov, klinter og en særdeles skøn badestrand.
SERVICEN PÅ PLADS
Længere inde i fjorden, på sydsiden, ligger Brejning Lystbådehavn naturskønt med over 200 bådpladser. Man bliver taget godt imod i havnen. Som gæst kan du benytte klubhuset til ophold og madlavning. Kontakten til omverdenen er sikrere via gratis trådløst internet i havnen. Der er også etableret en naturlegeplads, hvor de yngste sejlere kan muntre sig. Har du behov for at proviantere, så er der gratis lånecykler, der hurtigt kan bringe dig de ca. 2 km til Brejning by, hvor du kan gøre sine indkøb.
LYS OG LUFT
Området omkring lystbådehavnen er præget af grønne områder, lys og luft, der indbyder til aktivitet. På under 10 minutters gang når man den børnevenlige Brejning Strand, og har du gofbaggen med på sejlturen, så ligger der en 18-hullers Pay & Play golfbane tæt på havnen.
Højt beliggende, placeret på et stort græsareal, finder vi Brejning kirke, der blev indviet i 1967. Kirkens moderne form leder tanken hen på en bispehue, som nok er unik, men passer så flot ind i omgivelserne.
En rask gåtur fra havnen bringer os til Sansestien. Den er 2,8 kilometer lang, og undervejs på strækningen bliver kroppens sanser udfordret med opgaver, hvor man kan prøve forskellige sanselege med syns-, føle-, høre-, smags-, balance-, lugte- og bevægelsessansen. Stien går gennem skov, hen over enge og marker og ned langs stranden.
Og når du alligevel har traveskoene på, så slå et smut forbi et minde fra vikingetiden. Det gamle voldsted, kaldet Trindhøj eller Trindvold, er resterne af et gammelt befæstningsanlæg, der i forbindelse med andre borge fra vikingetiden, kunne beskytte mod fjendtlige angreb fra søsiden.
KELLERS MINDE
Ved lystbådehavnen ligger også De Kellerske Anstalter, som er grundlagt af læge Christian Keller, der kom sejlende her på Vejle Fjord i sin søgen landet rundt for at finde en egnet placering til De Kellerske Institutioner. Han fandt det smukkeste sted her ved Brejning, og der blev, det man kaldte åndsvage – altså psykisk udviklingshæmmede, placeret. I forbindelse med institutionens gradvise nedlukning har man indsamlet effekter, der har været anvendt i åndssvageforsorgen i forbindelse med behandling og pleje. Det er blevet til den historiske samling, Kellers Minde, der har åbent for offentligheden. Kellers Minde museet indeholder desuden bøger, billeder og andet materiale fra den specielle historie.
Hvis du vil læse mere om Brejning Havn og området, så læs med her og på Havneguiden her.
![Årets Skulderklap](https://dansketursejlere.dk/wp-content/uploads/2022/11/Aarets-Skulderklap-Brejning-Lystbaadehavn-scaled.jpg)
FAKTA OM ÅRETS SKULDERKLAP
Denne artikel er fra Tursejleren 2023 – 1. udgang.