Menu
Sejl Sikkert 2

Sejl sikkert og red liv

Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFondens oplysningskampagne for at øge sikkerhedskulturen blandt sejlere og fiskere har lagt flot fra land.

Der sker for mange ulykker til søs blandt lystsejlere og fiskere. Desværre har også alt for mange dødelig udgang. Det vil Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden i samarbejde med sejlende ildsjæle og branchefolk gerne sætte en stopper for gennem oplysningskampagnen ”Sejl Sikkert”.

På et forårsseminar kunne initiativtagerne fortælle de mange deltagere, at kampagnen havde fået en rigtig flot start i 2017. Ikke mindre end 278 frivillige og lokale SejlSikkert-ambassadører og 22 instruktører samt 52 butiksambassadører var nu indrulleret i den landsdækkende kampagne.

Ikke mindre end 278 frivillige og lokale SejlSikkert-ambassadører og 22 instruktører samt 52 butiksambassadører er involveret i den landsdækkende kampagne, der skal øge kendskabet til sikkerhedsudstyr og sikkerheden til søs.

Ændre sikkerhedskulturen
Målgruppen for SejlSikkert-kampagnen er fritidssejlere og fritidsfiskere over 16 år. Og målgruppen har behov for at ændre deres adfærd i retning af fokus på bedre sikkerhed. Her er de lokale SejlSikkert-ambassadører vigtige formidlere og rådgivere inden for sikkerhed til søs.

– De fleste sejlere og fiskere ved godt, at det er sikrest at tage en redningsvest på, men ikke alle gør det. Det er netop SejlSikkert-ambassadørerne, der kan være med til at gøre en forskel, fordi de kender kulturen på havnen, i sejlklubben og på vandet. SejlSikkert-ambassadørernes rolle er ikke at løfte pegefingre men være med til at dele viden og inspirere sejlermiljøet til at være bevidste om egen og andres sikkerhed. Opgaven er at skabe opmærksomhed om sikkerhed på vandet, og det kan gøres på mange måder, siger forretningsfører Leif Nielsen i Danske Tursejler, der selv er SejlSikkert-ambassadør.

Hvor mange omkommer?
– I 2015 var der 5 omkomne, og i 2016 var der 6 omkomne. Ser vi længere tilbage, har vi desværre registreret gennemsnitligt 3 gange så mange omkomne hvert år. I Søsportens Sikkerhedsråd arbejder vi målrettet for at påvirke sikkerhedskulturen og holdningen til at sejle sikkert, og måske er den positive udvikling i antal omkomne et signal om, at vi er på vej i den rigtige retning, tilføjer Steen Emborg, sekretariatschef i Søsportens Sikkerhedsråd.
Leif Nielsen hæfter sig specielt ved, at antallet af omkomne i havnene også er reduceret i 2015 og 2016 efter et par år med en række ulykkelige hændelser.

– Så husk at holde øje med hinanden når I går på havnen og specielt efter en god grill aften eller lignende, hvor motorikken måske ikke er 100 %, siger Leif Nielsen med et glimt i øjet!

Instruktørerne viser hvordan
Der er behov for mere viden om søsikkerhed i bådklubberne og i havnen. Derfor er der uddannet en række SejlSikkert-instruktører til at holde foredrag og demonstrere sikkerhed i de danske havne og i klubberne. Her fortælles typisk om emner som ”Nødkommunikation og demonstration af nødsignaler”, ”Redningsveste og påklædning” og ”Fritidsfiskeri og sikkerhed”.
Instruktøren giver fiskere og sejlere kendskab til, hvordan man laver en sikkerhedsplan for sin sejltur eller sin fisketur. Deltagerne bliver introduceret til sikkert grej, fiskeegnede veste og risikoen ved waders. De bliver også undervist i løsninger på problemer undervejs. Foredraget indeholder præsentationer, instruktioner, diskussioner og gruppearbejde.

Klik på billedet for PDF

De fem sejlråd
De praktiske råd vedrørende sejladsen til sejlerne og fiskerne tager udgangspunkt i 5 sejlråd, som alle bør lære og respektere.

– Hvis vi alle kan de 5 sejlråd på rygraden og følger dem, når vi skal ud med båden, så kan vi reducere ulykkerne til søs betragteligt. Og hvis vi skulle glemme noget undervejs, så skal vi se det som en positiv gestus, hvis andre venligt husker os på det, siger Leif Nielsen.

Tekst: Flemming Pedersen  |  Foto: Sejl Sikkert

FacebookInstagramlinkedinYoutubeTwitter